MF DNES

STARONOVÁ SANITKA Vyhráli TýTý. Ale to, koho porazili, napoví o vkusu víc

Velký návrat Dagmar Havlové byl jediným překvapení­m ankety televizní obliby. Karel Gott už má 29 cen, Ivan Trojan a Lucie Vondráčkov­á si pro ty své nepřišli.

-

Nejprve hrdinka seriálu Sanitka 2 vyhrála kategorii hereček a v závěru se Dagmar Havlová stala také absolutní vítězkou s nejvyšším počtem zaslaných hlasů. Tak vypadalo sobotní finále divácké ankety televizní popularity o ceny TýTý, kterou pořádá Týdeník Televize a z pražského Divadla na Vinohradec­h přenášela Česká televize.

Nova na kolenou

Zajímavějš­í než tradičně pojatý ceremoniál i podobně tradiční vítězové však jsou fakta, která na obrazovce nezazněla. Včetně čísel.

Do ankety přišlo 622 657 hlasů, vyhlášení výsledků sledoval bezmála dvojnásobe­k, skoro 1,2 milionu lidí. Což znamenalo nejúspěšně­jší pořad večera, jen mladší divácká skupina se spíše než TýTý věnovala filmu Rafťáci na Nově.

Právě Nova, ač stále nejsledova­nější, skončila v diváckém hlasování drtivě poražena. Jako v politice jí vzali vítr z plachet „přeběhlíci“, tedy původní tváře Novy vítězící už v dresu Primy: moderátor zpráv Karel Voříšek a publicista Josef Klíma. V zákulisí se přetřásalo, že šéfové Novy letos TýTý vůbec bojkotují, ani trofeje nepředával­i. Propadla i „čtyřka“trhu TV Barran- dov, jež právě v sobotu stáhla z vysílání pořad svého exředitele Volejte Železnému; na rozdíl od Novy neměl Barrandov ani nominace.

Trapas a naděje

Jak publikum vnímá jednotlivé stanice, ukazuje víc než sami vítězové pořadí na dalších místech. Za Voříškem se octly Lucie Borhyová – vzácné stříbro pro Novu – a za ČT Marcela Augustová. ČT má též druhou a třetí příčku publicistů (Václav Moravec a Nora Fridrichov­á) i všechny tři moderátory sportu.

Veřejnoprá­vní baviče v podobě zlatého Karla Šípa i jeho Všechnopár­ty a stříbrného Marka Ebena následoval bronzový Ondřej Sokol, jehož Partička na Primě skončila mezi pořady druhá, a Ebenovo StarDance zase třetí. A za vítězným seriálem Vyprávěj a druhou Ulicí se prosadila Sanitka 2, která v „lékařské“bitvě přebila sledovaněj­ší Ordinaci i Doktory z Počátků.

Ostatně seriály jsou hlavním hybatelem TýTý. Ovlivňují herecké ceny, zrodily i trapas a naději večera. Trapas předvedli tvůrci Vyprávěj – jako by nebyli profesioná­lové, děkovali ve čtyřech, dlouze a nudně navzdory vědomí, že čas pro přenos už silně „přetéká“. Naopak zrnko naděje zasel nápad, s nímž se au- toři Sanitky svěřili po přenosu: natočit příští příběh z prostředí Lékařů bez hranic. Tedy z míst, kde skutečně o něco jde a kde si už seriálová medicína nevystačí jenom s milostnými románky z noční služby.

Mirka Spáčilová

 ?? Foto: ČTK ?? „Přeběhlík“Josefa Klímu ocenili za publicisti­ku. Poděkoval Nově, že zrušila pořad Na vlastní oči, aby mohl na Primě získat trofej tvaru zrcátka.
Foto: ČTK „Přeběhlík“Josefa Klímu ocenili za publicisti­ku. Poděkoval Nově, že zrušila pořad Na vlastní oči, aby mohl na Primě získat trofej tvaru zrcátka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia