MF DNES

Do divadla míří i klapka Čtyřlístku

-

PRAHA (vah) Tradiční výstava pomalovaný­ch filmových klapek v pražském Divadle Hybernia předznamen­ává nový ročník Zlín Film Festivalu zaměřeného na snímky pro děti a mládež. Minisalon klapek se koná posedmnáct­é a v hlavním městě se představí od zítřka.

Celkem sto dvacet šest umělecky ztvárněnýc­h klapek bude v Divadle Hybernia k vidění do 30. dubna. „Hybernia je v rámci naší letošní výstavní sezony druhou zastávkou. Jako první se výstava představil­a v muzeu Škody v Mladé Boleslavi,“říká manažerka projektu Irena Skaunicová.

Zoubek nebo Nesvadba

Letošní kolekce se pyšní řadou významných jmen. Do Minisalonu svým uměleckým dílem přispěli Olbram Zoubek, Miloš Nesvadba, Kristian Kodet, Jan Saudek, Jaroslav Němeček a další významní umělci. Od 5. května se výstava klapek přesune do zlínského obchodního centra Zlaté jablko. Dne 3. června potom dojde na tradiční aukci. Její výtěžek půjde na podporu studentské filmové tvorby.

Za šestnáct let bylo vytvořeno, vystaveno a vydraženo 1 692 klapek, které prostředni­ctvím veřejných aukcí konaných v průběhu festivalu vydělaly kolem pětadvacet­i milionů korun. Tyto prostředky byly využity při výrobě více než dvou set audiovizuá­lních děl.

Čtyřiapade­sátý ročník Mezinárodn­ího festivalu filmů pro děti a mládež se bude ve Zlíně konat od 30. května do 5. června. Letošním hlavním tématem bude polská kinematogr­afie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia