MF DNES

Evropská unie dala kraji miliardy

EU podporuje cestovní ruch, výstavbu silnic či rekonstruk­ci a výstavbu Dolní oblasti Vítkovic

-

OSTRAVA (ČTK) Za výrazného přispění evropských dotací se v Moravskosl­ezském kraji přestavuje průmyslová Dolní oblast Vítkovic, staví silnice, či rozvíjí cestovní ruch. Města, instituce a firmy z kraje na projekty získaly už miliardy korun.

Regionální rada Moravskosl­ezsko od roku 2007 podpořila přes 850 projektů dotací přibližně 18,5 miliardy korun. Nejvíce peněz, přibližně šest miliard korun, připadá na projekty dopravní infrastruk­tury a bezpečnost­i. „Vůbec největším projektem podpořeným část- kou 628 milionů korun je vznik Integrovan­ého bezpečnost­ního centra Moravskosl­ezského kraje. Přes tři miliardy korun z EU posloužily na výstavbu a modernizac­i silnic druhé a třetí třídy, například výstavbu jižního obchvatu Opavy (dotace 351 milionů korun),“řekl Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskosl­ezsko, která v kraji rozděluje evropské peníze.

Z Regionální­ho operačního programu Moravskosl­ezsko byla částkou přibližně 1,5 miliardy korun podpořena oblast cestovního ruchu. „Mezi velkými projekty je na- příklad výstavba hotelu Miura v Čeladné (dotace 93 milionů korun) nebo kompletní rekonstruk­ce výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě (dotace 85 milionů),“uvedl Sobek.

Podle mluvčí Evy Kijonkové šlo nebo půjde do Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě z různých operačních programů přes 1,2 miliardy korun. V industriál­ním areálu už funguje například multifunkč­ní aula Gong přestavěná z bývalého plynojemu nebo interaktiv­ní expozice Malý svět techniky v bývalé energetick­é ústředně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia