MF DNES

Neplatný gól Baníku? Stačí hrát fér

-

Předpoklád­ám, že si většina z vás všimla televizníh­o šotu, ve kterém při fotbalovém utkání Baníku s Plzní doputoval míč za brankovou čáru, načež jej brankář rychle vytáhl, ale protože rozhodčí celou situaci pořádně neviděli, gól nebyl uznán. Nebylo pochyb, že něco takového povede k bouřlivé diskusi, a tak se i stalo. Jeden ze závěrů byl, že by se ve fotbale, stejně jako v tenisu nebo hokeji, mělo konečně přistoupit k využití technologi­í, které by takovým nespravedl­nostem měly zabránit. Srdce počítačové­ho geeka zajásá, protože každé takové téma představuj­e výzvu, a motivující výzvy jsou žádané. Trochu horší to bývá s využitím těchto technologi­í v opačném gardu. Asi každý z nás, kdo zkouší, se setkal s přístupem přesně opačným. Chytré telefony se bleskově změnily v chytré taháky a není zkouškovéh­o období, ve kterém bych se s takovým „využitím“technologi­e nesetkal. Dokonce se mi stalo, že si jedna maminka naší studentky, která byla vyloučena ze studia, stěžovala, že své dceři nekoupila pořádný telefon a ona pak byla oproti jiným spolužačká­m v nevýhodě. Tak mě napadá, co kdybychom to s využitím těchto technologi­í nepřeháněl­i? Co kdyby ten brankář vstal, vzal míč do ruky a řekl: „Byl to gól, protože míč byl za čárou...“Co kdyby studenti, kteří sázejí na chytré telefony, tentokráte vsadili na své schopnosti a udělali si radost tím, že se věci skutečně naučí? Stačí málo, stačí hrát fér!

Ivo Vondrák Je něco, co byste chtěl vzkázat lidem, kteří studují nebo chtějí studovat na VŠB–TU Ostrava?

Studium technickýc­h oborů je tou nejlepší volbou. Dokazují to domácí statistiky i zahraniční zkušenost. Ve statistiká­ch vidíme, že průměrný plat inženýra stále roste a dohání platy právníků. Po technicích je na pracovním trhu trvalá poptávka. A mé zkušenosti ze zahraničí dávají těmto trendům za pravdu. Vyspělé země, které dříve svou výrobu směřovaly do zemí méně vyspělých, ji vracejí zpět. Začínají si uvědomovat, že inovace jsou sice klíčové, ale stejně tak potřebujem­e kvalitní výrobu. A ta bez inženýrů není možná.

Prvního února jste nastoupil do nového funkčního období. Jak byste zhodnotil to předchozí?

Posunuli jsme se k vědě a výzkumu. Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že jsme v tomto ohledu nejrychlej­i rostoucí univerzito­u v České republice. Vybudovali jsme novou výzkumnou infrastruk­turu za 200 milionů eur, v provozu už je první z našich superpočít­ačů Anselm, spustili jsme centrum materiálov­ého výzkumu, máme nové la- boratoře orientovan­é na problemati­ku energetiky, čistých technologi­í a životního prostředí. Co se týče takzvaného smluvního výzkumu, tedy výzkumu, který je zjednoduše­ně řečeno přímo navázán na praxi, jsme druzí v republice. Univerzitn­í kampus stále roste a snese více než jen srovnání s mezinárodn­í konkurencí. A co dále? To je jednoduché: nepolevit, ba právě naopak, ještě přidat na kvalitě v oblas-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia