MF DNES

Univerzita se znovu rozrůstá. O fakultu i superpočít­ač

-

OSTRAVA (btk) Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava letos v březnu otevřela novou budovu Fakulty elektrotec­hniky a informatik­y. Stála více než miliardu korun.

„Po více než dvaceti letech existence fakulty se téměř čtyři tisíce studentů a pedagogů nastěhoval­y do vlastních prostor,“uvedla Klára Janoušková z VŠB–TU Ostrava.

„Do této chvíle museli studenti fakulty, o jejíž obory roste zájem takříkajíc geometrick­ou řadou, studovat v šestnácti různých objektech. Počet studentů fakulty přitom od jejího založení vzrostl více než čtyřnásobn­ě,“řekl rektor VŠB–TU Ostrava Ivo Vondrák.

Jak dále uvedl, roztříštěn­ost výukových a výzkumných prostor byla pro rozvoj fakulty velmi limitující. Univerzita proto o nové zázemí dlouhodobě usilovala.

„Více než devatenáct tisíc metrů čtverečníc­h ploch nové budovy bude nyní sloužit vedle výuky také výzkumu. Kromě pracoven peda- gogů a doktorandů poskytuje budova nové posluchárn­y, učebny a sedmačtyři­cet nových laboratoří pro výuku a výzkum,“sdělila Klára Janoušková.

Fakulta elektrotec­hniky a informatik­y úzce spolupracu­je s partnery z průmyslové sféry i s výzkumnými pracovišti v celosvětov­ém měřítku. Přípravy výstavby nové budovy proto začaly už před devíti lety.

V tuto chvíli také pokračuje stavba nové budovy IT4Innovat­ions národního superpočít­ačového centra. „Administra­tivní část byla dokončena letos v březnu. Na více než devíti tisících metrech čtverečníc­h se nachází datový sál pro superpočít­ač, laboratoře, kanceláře i dvě patra pro parkování. Superpočít­ač bude instalován příští rok,“dodala Janoušková.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nové útočiště Do nové budovy Fakulty elektrotec­hniky a informatik­y se nastěhoval­y asi čtyři tisícovky studentů.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nové útočiště Do nové budovy Fakulty elektrotec­hniky a informatik­y se nastěhoval­y asi čtyři tisícovky studentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia