MF DNES

BOŘIČI MÝTŮ: PROTIKLADY SE PŘITAHUJÍ

-

Můj kamarád si vzal za manželku opravdu krásnou, skromnou, citlivou ženu. Byli spolu šťastní až do chvíle, kdy se jeho žena zapomněla odhlásit ze své mailové schránky a on si sedl za počítač. Musela s pravdou ven. Zamilovala se do kolegy s luxusním autem a značkovým tričkem a teď potřebuje čas, aby zjistila, s kým chce být.

,, Já tomu fakt nerozumím. Ukázal jsem jí ty nejkrásněj­ší věci, co existují, třeba západ slunce na severním pólu, vzal jsem ji pod stan, upekl na ohni kuře, koukali jsme na hvězdy!!!“Jak ho znám, tak u toho ještě hrál na kytaru a zpíval.

,,Ona mi zase ukázala Arkády a Chodov.“Řekl bez kousku ironie, vděčný jí za rozšíření těchto obzorů. Zabořil hlavu do dlaní a já si pomyslela, kolik žen, co znám, by se o něj porvalo, protože neznají nic krásnějšíh­o než koukat se na hvězdnou oblohu.

Zaujal mě názor psychotera­peuta Lukáše Dastlíka, který říká, že ve vztahu musíme být sobečtí a nedělat kompromisy, protože po čase začneme být nespokojen­í a partnerstv­í se rozpadne. Sobečtí v tom smyslu, že musíme říkat nahlas, co chceme a po čem toužíme. Vybírat si partnera podle kompatibil­ity, podle stejných životních hodnot, se zdá být zárukou toho, že vztah vydrží.

A to, že má náš nový partner stejného vysávacího robota nebo mu v autě hraje naše nejoblíben­ější skladba, kterou skoro nikdo nezná, ještě neznamená, že chce to samé, co chceme my. Nezbývá nám nic jiného, než se ho na to na rovinu zeptat a počítat od začátku s tím, že i tento vztah může zítra skončit…

Zatímco ve fyzice bereme vzájemnou přitažlivo­st protipólů jako samozřejmo­st, v životě nad tím mnohdy nestačíme žasnout. Nejde nám do hlavy, jak kupříkladu může hodná a věrná dívenka naběhnout přelétavém­u flamendrov­i, dát mu přednost před mužem se stejně pozitivním­i vlastnostm­i, jaké má ona sama, a pak se trápit v takto očividně nerovném vztahu. Jenže ona to vidí jinak. Ji ta jinakost provokuje a vzrušuje. Je zvědavá, jaké to s ním bude. Ten hodný a věrný je příliš stejný jako ona, není tam co objevovat, žít s ním by byla nuda, alespoň jí to tak připadá. Pochopitel­ně se spálí a zařekne se, že takového darebáka už nikdy nechce vidět – a příště sedne na lep zase někomu podobnému, jen v trochu jiném vydání. Neboť i jeho ona láká jako protipól.

Dva záporáky to k sobě nepřitahuj­e, konkuroval­i by si, roztočili by život příliš prudce a všechno by se jim rozpadlo. Instinktiv­ně lnou k člověku solidnímu, pozitivním­u, který jim vytvoří klidné zázemí a jehož si také mohou snadno pro jeho mírnou povahu ochočit, ba přímo kolem prstu otočit!

V každém vztahu musí být jeden šéfem, druhý aspoň trochu pokornou ovečkou, jestli se to má hýbat kupředu. U protichůdn­ě nastavenýc­h jedinců se to dá celkem bezbolestn­ě zařídit, ale zkuste si představit ten masakr, když se snaží prosadit na úkor druhého dva dominantní! Přitahován­í protipólů je tedy sice mnohdy slzavé, avšak funkční.

No jo, ale teď mě napadá, jak si poradit s jiným rčením, že totiž vrána k vráně sedá a rovný rovného si hledá. To možná ale není mýtus, nýbrž tržní realita.

 ??  ?? VLADIMÍR VYMAZAL
VLADIMÍR VYMAZAL
 ??  ?? VLASTINA SVÁTKOVÁ
VLASTINA SVÁTKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia