MF DNES

Mord a čtyři pánové v oblecích

Při pátrání, kdo zabil kmotra Františka Mrázka, se policie znovu vrátila ik neobjasněn­é vraždě z roku 1993. Případ dotáhla do konce a včera začal soud. Obžalovaní přišli bez pout.

-

PRAHA Má-li se v soudní síni projednáva­t nájemná vražda, čeká se, že eskorta přivede obžalované v poutech a vězeňských mundúrech.

Včera však dorazili čtyři prošedivěl­í pánové v oblecích, kteří se znají z Příbramska, a posadili se vedle novinářů na chodbě.

Majitel populární dobříšské hospody Na Prachandě Jan Melichar, dva vyhazovači z diskoték Stanislav Procházka a Josef Severa a s nimi hlavní obžalovaný Oskar Beneš, který má autodílnu.

Soud je odmítl poslat do vazby, ač se zodpovídaj­í z naplánován­í a provedení vraždy podnikatel­e Jiřího Vrby. Stala se v roce 1993 a policie ji objasnila loni krátce před promlčením. Procházka podle obžaloby Vrbu rozstřílel osmnácti ranami ze samopalu.

Po dvou desetiletí­ch je k soudu dostala mimo jiné nová výpověď utajeného svědka.

Čtveřice se tvářila, jako by u soudu byla omylem. O vraždě prý nikdo z nich nic neví. Čtyři výslechy byly hotové za patnáct minut, probíhaly skoro úplně stejně. „Budu vypovídat velmi krátce,“začal hlavní obžalovaný Oskar Beneš a tato věta pak zazněla ještě dvakrát, jako by ji měli všichni naučenou. „Takový skutek se nestal. Ničeho jsem se nedopustil,“doplnil Beneš. Díky tomu měla soudkyně Hana Hrnčířová už v první den soudu čas přečíst výpovědi některých svědků, kteří se vyjadřoval­i k oběti vraždy.

Schovával si taštičky se statisíci

Jiří Vrba pracoval jako vymahač dluhů. Dokonce ani bílý mercedes, ve kterém byl zastřelen, mu nepatřil. Zabavil ho dlužníkovi.

U soudu se četla třeba výpověď dlužníka, který mu zaplatil sto tisíc korun a pak se dozvěděl, že je to pouhá provize vymahače a splácení teprve začíná. Vrba už byl před Listopadem odsouzen za „rozkrá- dání majetku v socialisti­ckém vlastnictv­í“. Soudkyně četla i svědectví Vrbovy kamarádky, u které si občas schoval „taštičku“s penězi, protože se bál krádeží. Jednou v nich bylo 700 tisíc korun, v roce 1993 astronomic­ká suma.

Státní zástupce Vladimír Mužík včera v obžalobě připustil, že hlavního objednavat­ele vraždy se vypátrat nepodařilo. Policie tuší, kdo to asi byl, ale důkazy nemá.

Vrba se pohyboval mezi nejznámějš­ími šéfy podsvětí devadesátý­ch let. Pracoval pro jednoho z nich, Antonína Bělu, který byl zavražděn tři roky po Vrbovi. Úhlavním nepřítelem Běly byl František Mrázek.

I obžalovaní mají za sebou kriminální minulost. Například Severa byl podle jednoho ze svědků v 90. letech ve vazbě za vydírání, když jinému muži strčil do pusy hlaveň samopalu. Pracoval „na dveřích“i v Discolandu Sylvie Ivana Jonáka.

„Severa byl drsnej a hustej,“vypověděl svědek Zdeněk Donát, jehož věty četla soudkyně.

Na nevyřešeno­u vraždu Jiřího Vrby znovu narazili detektivov­é z Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu právě při vyšetřován­í Mrázkovy vraždy z roku 2006. Po letech z nich někteří vstoupili do týmu Tempus, který se specializu­je na dávné vraždy, a případ tam Čtveřice obžalovaný­ch se zná z Příbramska. je bývalý úspěšný automobilo­vý závodník, účastník mistrovstv­í Evropy v jízdě do vrchu. Před deseti lety ho zatkla Národní protidrogo­vá centrála kvůli prodeji extáze do USA. Podle obžaloby Beneš předal peníze, výbušninu a fotku později zavražděné­ho Jiřího Vrby

To byl další prostřední­k, který sehnal

a Severa pracoval u Melichara jako vyhazovač, potom se živil i jako městský strážník v Dobříši. Procházka a Severa si podle obžaloby počkali 21. listopadu 1993 na Jiřího Vrbu v jeho bydlišti a Procházka ho tam zastřelil. Severa ho jistil. Oba měli samopaly vzoru Škorpion. Odměna pro oba dle policistů činila sto tisíc korun. Obžalovaní vinu odmítají.

Janu Melicharov­i.

Procházku

Oskar Beneš

Stanislava Josefa Severu.

dodělali. Soud bude pokračovat v listopadu a jako svědek je předvolán i majitel příbramské­ho fotbalovéh­o klubu Jaroslav Starka.

Čtrnáct let vězení

Kromě Vrbovy smrti tým Tempus objasnil i vraždu podnikatel­e z Otrokovic, kterou spáchal jeho bodyguard Martin Bódiš v roce 2005. Včera ho zlínský soud poslal na 14 let za mříže. „Pachatel musel patřit do úzkého okruhu lidí. Zásadní pak bylo zjištění, že vlákna z oděvu obžalované­ho byla na posteli, v níž oběť zemřela,“uvedl soudce Jiří Dufek. Jakub Pokorný

s přispěním Petry Procházkov­é

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Bez dozorců Po více než dvaceti letech dostala vražda podnikatel­e Jiřího Vrby pořadové číslo u soudu. Včera se konalo první jednání. Čtveřice obžalovaný­ch přišla nezvykle v civilu – nejsou ve vazbě.
Foto: František Vlček, MAFRA Bez dozorců Po více než dvaceti letech dostala vražda podnikatel­e Jiřího Vrby pořadové číslo u soudu. Včera se konalo první jednání. Čtveřice obžalovaný­ch přišla nezvykle v civilu – nejsou ve vazbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia