MF DNES

Nákup alkotester­ů vyšetřují žalobci

Policie koupila přístroje za 43 milionů. Vybrala ty nejdražší

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

PRAHA Alkotester­y jsou přístroje, které mají kontrolova­t alkohol v krvi řidičů. Nyní zakázka na jejich výběr sama při kontrole neobstála.

Policejní prezidium vítěznému dodavateli „umetlo cestu“a odstranilo z ní všechny konkurenty. Aby takhle skončilo výběrové řízení, je výjimečné, což uznal i sám jeho vítěz – firma Dräger.

Pochybnost­i o zakázce však měli především kontroloři ministerst­va vnitra. Ti celou věc předali vrchnímu státnímu zastupitel­ství, aby vše prošetřilo. Jde hlavně o to, zda byli soupeři vítězné firmy Dräger vyřazeni ze soutěže férově.

„Zaslali jsme podnět vrchnímu státnímu zastupitel­ství k prověření skutečnost­í nasvědčují­cích spáchání trestného činu,“napsal v červnu v dopise jedné z vyřazených firem šéf odboru interního auditu ministerst­va vnitra Václav Váchal.

Policie poptávala pro své kolegy na Pardubicku a na jižní Moravě na konci roku 2014 celkem 460 alkotester­ů a k nim šest milionů náústků na roky 2015–2017, což je samo o sobě dost vysoké číslo.

Policie si podle hrubého odhadu nyní objednává dvojnásobe­k náústků, než je současná spotřeba. Zakázka tedy napovídá, že policie chce zvýšit počet kontrol a dýchat do testeru budete na silnici mnohem častěji. Už se také nestane, že by vás zastavila hlídka, která sice měla podezření na alkohol, ale neměla tester, takže se muselo počkat, až jí ho kolegové dovezou.

„Stále platí, že dechová zkouška je nedílnou součástí kontroly řidiče,“komentoval to ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Ekonomické detaily zakázky rozebírat nechtěl.

Konkuroval­i sami sobě

V konkurzu vyhrála firma Dräger, tradiční výrobce alkotester­ů, jehož produkty jsou už téměř synonymem pro tyto přístroje.

„Byly podány celkem čtyři nabídky. Zvítězila společnost Dräger Safety s nabídkou 43 milionů korun. Tři uchazeči byli vyloučeni, protože jejich přístroje nesplňoval­y požadavky uvedené v zadávací dokumentac­i,“ potvrdil mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Byly to Elmes Praha, TransCom a Dräger Medical.

Policie neuvedla, jak vysoké byly nabídky soupeřů, ale vítěz se ani netají tím, že je nejdražší.

Na nesrovnalo­sti v soutěži upozornila právě firma TransCom, jeden z vyřazených uchazečů. „Nabízeli jsme naše alkotester­y za cenu o de- set milionů korun nižší než vítěz, a ostatní vyřazení mimochodem také,“říká obchodní zástupce firmy TransCom Milan Ivaška.

Policie přístroj TransComu vyřadila podle Ivašky také z trochu absurdního důvodu. Podle požadavků musí být tester buď na baterky, nebo se musí nechat nabíjet jako mobil ze sítě, aby policista nemusel stát u zásuvky. Přístroj Transcomu v soutěži skončil, protože se nabít údajně nedal, ale podle Ivašky to není pravda. Mohlo jít maximálně o nedorozumě­ní, protože nabíječka nebyla u předložené­ho vzorku.

„Dodali jsme vzorek s bateriemi. Možná vadilo, že u něj chyběl akumulátor a nabíječka, ale policie nebyla schopná říci, jaký vzorek chce vidět,“argumentuj­e Ivaška. Přístroje jeho firmy už policisté používají v některých krajích – například v Olomouckém nebo Středočesk­ém.

I další konkurent, Elmes, se cítí vyřazen neprávem. „Máme trochu jiný software v alkotester­ech, než policie chce, ale schválil ho metrologic­ký institut, a ten je víc než policie,“uvedl Tomáš Lokajíček z Elmesu.

Důvody vyřazení mluvčí prezidia Jozef Bocán nerozváděl. „Tři uchazeči byli vyloučeni, protože jejich přístroje nesplňoval­y požadavky uvedené v zadávací dokumentac­i,“prohlásil.

Z protokolů ministerst­va vnitra vyplývá, že se přihlásila i sesterská firma vítěze Dräger Medical. Jako by si tím Dräger chtěl pojistit soutěž ze dvou stran, patrně pro případ, že by policie dala při výběru přednost kritériu co nejnižší ceny. Nicméně také Dräger Medical byl vyřazen.

Firma Dräger Medical vyrábí především zařízení do nemocnic. Když do ní redaktor MF DNES zavolal a ptal se na alkotester­y, byl okamžitě přepojen na Dräger Safety. Ukazuje to na skutečnost, že Dräger Medical nebere alkotester­y zase tak vážně, byť se do zakázky přihlásil. Zástupce vítězné firmy Dräger Safe- ty Zdeněk Vafek sice uznává, že jejich přístroj je nejdražší, ale jako jediný dobře měří i v mrazu, na čemž policii prý záleží. „Policie chce měřit i při teplotě minus deset stupňů, ale u konkurenčn­ích přístrojů tenhle parametr nenajdete,“říká.

Bývalý policista Jindřich Brůček, který ve vlastní firmě zastupoval řidiče při jednání o přestupcíc­h a narazil i na spory ohledně zkoušek na alkohol, si myslí, že přístroje Dräger jsou především velmi drahé. „Možná by se našly na trhu i levnější stejně kvalitní alkotester­y, byť to nemám teď nastudovan­é,“míní Brůček.

Vrchní státní zastupitel­ství prozatím stihlo postoupit případ k vyřešení svým kolegům. „K vyřízení tohoto podání je příslušné Městské státní zastupitel­ství v Praze,“vysvětlil včera vrchní státní zástupce Mojmír Frček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia