MF DNES

Expert BIS na boj s pašeráky lidí skončil. Měl spor s vedením?

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Už dnes večer vláda rozhodne o tom, kolik uprchlíků Česko nakonec přijme. V této situaci odchází muž, jenž měl do problemati­ky nelegální imigrace vhled jako málokdo. Šéf 2. odboru kontrarozv­ědky BIS Zbyněk Devera rezignoval na konci června na svůj post. MF DNES to potvrdily dva zdroje obeznámené s děním v bezpečnost­ních složkách.

Právě druhý centrální odbor BIS se specializu­je na boj s nelegální imigrací a organizova­ným zločinem. Mimo jiné bude například prověřovat cizince, kteří v Česku požádají o azyl.

Kontrarozv­ědka odmítla Deverův odchod komentovat. „Žádná zpravodajs­ká služba na světě nebude potvrzovat ani vyvracet, zda člověk toho či onoho jména v jejích řadách pracuje. A o to víc žádná zpravodaj- ská služba na světě nebude veřejně informovat, zda ten či onen člověk do jejích řad vstupuje, nebo její řady opouští,“uvedl její mluvčí Jan Šubert.

Typ na řídící pozici příliš nebyl, byl to celkem mírný člověk.

Sám Devera si dotaz MF DNES přečetl, ale nereagoval na něj. Podle jednoho ze zdrojů redakce čerpá dovolenou. Důvod jeho konce přitom není jasný. Některé zdroje tvrdí, že se tak stalo po neshodě s vedením služby, čemuž by napovídal fakt, že Devera zřejmě odejde z BIS úplně, nelze to však ověřit. Jisté je, že do důchodu se nechystá – je mu něco přes čtyřicet.

Dva roky a konec

Ve funkci přitom nevydržel příliš dlouho. Svého předchůdce Petra Kutálka střídal před dvěma lety.

Než začal řídit celý odbor, měl Devera na starosti jeden z týmů, který se specializo­val na asijský organizova­ný zločin a migraci. „Byl jedním z nejlepších vedoucích. Byl oblíbený, typ na řídící pozici však příliš nebyl, protože byl celkem mírný člověk,“popsal jeden z bývalých zpravodajc­ů.

Druhý odbor měl několik významných úspěchů v boji s převaděči nelegálníc­h imigrantů. Například v roce 2001 ve spolupráci s policejním protimafiá­nským úřadem rozkryl afghánský gang, který i přes Česko do Evropy propašoval přes 60 tisíc lidí.

Druhý odbor podle tvrzení BIS navíc před deseti lety pomohl zabránit teroristic­kému útoku, který v Praze plánovali Čečenci.

„V závěru roku získala BIS informace o propojení jednoho z organizáto­rů nelegální migrace na osobu, která se pokusila modelovat teroristic­ký útok v Praze. Včasným operativní­m opatřením BIS zabránila pokračován­í možné přípravy takového útoku,“popsala akci kontraroz- vědka ve své výroční zprávě. Zatímco do roku 2011 BIS boj s nelegálním­i běženci a jejich převaděči ve veřejných zprávách pravidelně zmiňovala, ve dvou posledních – za roky 2012 a 2013 – slovo imigrace chybí.

Podle informovan­ých zdrojů z bezpečnost­ní komunity totiž po opadnutí zájmu převaděčů o Česko hledal druhý odbor další pole působnosti, kterým by výpadek v činnosti nahradil. Zaměřil se mimo jiné i na oblast soudnictví. Po příchodu stovek imigrantů, které plánuje v nejbližší době přijmout česká vláda, se však zřejmě plnou vahou vrátí ke svému původnímu zaměření. Důstojníci 2. odboru by se měli zabývat především původem a historií utečenců.

Na výběr nového šéfa odboru má Bezpečnost­ní informační služba čas do konce prázdnin. 31. srpna totiž Zbyňku Deverovi končí výpovědní lhůta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia