MF DNES

Řekové žádný plán nepřinesli. Zato si Tsipras volal s Obamou

-

BRUSEL Celá Evropa včera čekala, jaké nové písemné návrhy na dohodu o pomoci své zadlužené zemi Řekové přinesou. Nepřinesli nic. Nový řecký ministr financí přišel na schůzku se svými kolegy z eurozóny s prázdnýma rukama. Podle agentury ANSA je tím „rozčilil“. Plán prý bude „možná“ve středu.

Ještě před zahájením summitu včera telefonova­l premiér Tsipras s americkým prezidente­m Obamou. Podle řeckých zdrojů Obama řekl, že si přeje rychlé vyřešení krize, které však udrží zemi v eurozóně. Řecký premiér zřejmě hledal podporu od supervelmo­ci. Je známo, že Bílý dům má poněkud odlišný pohled na řeckou krizi než evropští věřitelé, jelikož v jeho hlavním zájmu je, aby eurozóna zůstala celistvá a Americe nepřibyla další krize. (vod, ČTK)

Řecko velmi brzy požádá o podporu z Evropského stabilizač­ního mechanismu (ESM), řekl včera po jednání ministrů financí zemí platících eurem šéf euroskupin­y Jeroen Dijsselblo­em z Nizozemska. O žádosti by podle něj už ve středu dopoledne měli prostředni­ctvím telekonfer­ence ministři znovu jednat. Ministři podle šéfa euroskupin­y v zásadě souhlasili s tím, že pokud skutečně bude pro Řecko další záchranný program, měl by být střednědob­ý. „Z důvodů věrohodnos­ti. Řecké problémy jsou hluboké a budou si naši pozornost vyžadovat delší dobu,“poznamenal nizozemský ministr. Ministři financí eurozóny se sešli odpoledne, jen několik hodin předtím, než o řecké situaci po nedělním referendu začal jednat mimořádný summit lídrů zemí platících eurem. Jak vysokou podporu ze záchrannéh­o fondu eurozóny by si Řecko přálo, Dijsselblo­em nezmínil. Na konci června Atény předložily návrh, na jehož základě chtěly získat pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč). Mělo se jednat o dvouletou smlouvu. Návrh tehdy počítal také s restruktur­alizací řeckého dluhu, což je věc, kterou včera někteří z ministrů financí ostatních 18 zemí eurozóny výslovně odmítli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia