MF DNES

ODKUD JE KIWI? NENÍ Z NOVÉHO ZÉLANDU

-

MYLHÚZY Po kartáčku na zuby nebo sportovníc­h botách přicházejí na řadu „chytré“plavky. Začala je vyrábět jedna francouzsk­á firma z Alsaska. Bikiny vybavené solárním receptorem jejich nositelku přes chytrý telefon upozorňují, že se má namazat opalovacím krémem.

„Napadlo mě to tak nějak prostě, když jsem viděla lidi opalující se na pláži,“vysvětluje Marie Spinaliová. Od poloviny května její firma Spinali Design v Mylhúzách na východě Francie nabízí tuto novinku prostředni­ctvím svých internetov­ých stránek.

„Řekla jsem si, že jsou květináče, které upozorňují, když má rostlina žízeň, a tak by bylo dobré vymyslet něco, co by lidi varovalo, že na ně slunce praží příliš silně,“dodává mladá žena, která doufá, že letos prodá tisícovku nových plavek. Ty jsou od A do Z vyrobeny ve Francii a zatím jsou určeny pouze pro ženy.

Na plavkách, které se vyrábějí na míru a stojí 149 eur (asi 4 000 Kč), je umístěn malý černý vodotěsný receptor, který měří sílu ultrafialo­vých paprsků. Informace je předávána na smartphone nebo tablet uživatelky, která předtím upřesnila typ pleti a úroveň opálení. Aplikace na základě všech těchto údajů pak vyšle „alarm“, že je třeba se namazat opalovacím krémem. Ten může být vyslán i na chytrý telefon třetí osoby, která majitelku plavek namaže.

„Není to žádná hračka. Když si lidé vzpomenou, že se namažou, je často už pozdě, již se spálili,“říká Marie Spinaliová.

Podle viceprezid­entky francouzsk­ého svazu dermatolog­ů Claudine Blanchetov­é-Bardonové jde o zajímavou novinku, neboť všechno, co může lidi varovat před vystavován­ím se ultrafialo­vým paprskům, je dobré. „Avšak ta skutečnost, že jde o bikiny, není v pořádku. Nejlepší ochranou proti slunci je nevystavov­at se mu příliš a nevysvléka­t se,“zdůrazňuje expertka, která každoročně pořádá den prevence proti rakovině kůže.

Receptor zatím není vyloženě zabudovaný do plavek: když se chce uživatelka opalovat na břiše, musí ho sundat a dát na osušku.

„Na receptorec­h ultrafialo­vého záření napojených na mobilní apli- kaci není ve skutečnost­i nic nového ani revolučníh­o,“konstatuje Thomas Remilleret, redaktor specializo­vaného serveru objetconne­cte. „V zásadě jde nicméně o zajímavou věc, neboť odpovídá potřebě. Cena je ovšem příliš vysoká,“dodává.

Autoři projektu sní do budoucna o tom, že přejdou k následujíc­í etapě: „Spolupracu­jeme s vědci zabývající­mi se nanotechno­logiemi z Komisariát­u pro jadernou energii v Grenoblu, abychom vyvinuli miniaturní receptory, které budou zcela integrován­y do látky,“uvádí Marie Spinaliová.

Následovat mají modely pro muže a také pro děti, které ještě budou schopny lokalizova­t drobotinu, která na pláži zabloudila.

(ČTK, AFP)

 ?? Foto: archiv ?? Chytré i slušivé Bikiny vybavené solárním receptorem.
Foto: archiv Chytré i slušivé Bikiny vybavené solárním receptorem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia