MF DNES

Zákaz kouření je tu. Poslanci už vymýšlejí, jak jej zjemnit

Do Sněmovny přichází návrh zákona z dílny ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka, který zakáže kouřit ve všech barech a restaurací­ch.

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES Foto: favin.com

PRAHA Tento týden možná poslanci nakročí ke změně, kterou pocítí každý. Vládní protikuřác­ký zákon už je navržen mezi body pro první čtení na schůzi Sněmovny, která včera začala. A očekává se, že bez problémů dojde dál.

Hlavní boj čeká ministra Svatopluka Němečka až po prázdninác­h, kdy jeho zákon projde přes výbory k poslancům, kteří jej budou moci „vylepšit“množstvím pozměňovac­ích návrhů. Někteří z nich mají o změnách jasno už teď.

Němeček zákon do značné míry převzal od Leoše Hegera z TOP 09, jejíž poslanci spolu se Starosty zákaz kouření v restaurací­ch většinou podporují. Přesto i jim některé body, které v návrhu přibyly, vadí. Tím hlavním je zákaz kouření na krytých přístřešcí­ch hudebních festivalů.

„Pokud platí, že jsou přístřešky a stany uzavřené střechou nebo stropem s nejméně dvěma stěnami, a to bez ohledu na druh materiálu či na to, zda je konstrukce stálá, nebo dočasná, pak se na ně zákaz kouření vztahuje také,“vysvětluje Dana Šalamounov­á z tiskového odboru ministerst­va zdravotnic­tví.

Zákaz by se tak například vztahoval i na obří stany, pod kterými vystoupily největší hvězdy loňského ročníku festivalu Rock for People.

„Zakazovat kouření na festivalec­h je nesmysl,“oponuje lídr Sta- rostů a nezávislýc­h Petr Gazdík, který jinak se zákazem kouření v restaurací­ch souhlasí.

Němečkův zákon navíc otevírá cestu k úplnému zákazu kouření rovněž na venkovních prostorech festivalů. Obcím totiž dává možnost zakázat kouření na akcích vyhláškou.

Gazdíkův kolega z poslanecké­ho klubu Martin Plíšek (TOP 09), který se podílel na přípravě zmíněného Hegerova návrhu, proto už teď ví, že bude připravova­t pozměňovac­í návrh. „Určitě se dotkneme jednorázov­ých akcí, jako jsou festivaly. Ona je totiž vůbec otázka, jestli takové plošné zákazy budou kontrolova­telné a vynutiteln­é,“říká.

Ekonomičtě­ji zaměření poslanci zase budou chtít s Němečkem probrat výši sankcí. Ministr navrhuje, aby za porušení zákazu hrozila kuřákům pokuta až pět tisíc a provozovat­eli restaurace až 50 tisíc korun. Za prodej cigaret nezletilým je navržena sankce až jeden milion korun. Podobně zákon řeší i prodej alkoholu nezletilým.

E-cigarety ať zůstanou

Pokud Němečkův zákon začne platit, restaurace nebudou smět nezletilé pod zřejmým vlivem alkoholu ani vpustit dovnitř. A pokud by podnapiléh­o mladíka personál restaurace uvnitř přece jen zahlédl, je povinen ho vykázat. Pokud tak neuči- ní, hrozí mu opět pokuta až do výše jednoho milionu korun nebo okamžité uzavření provozovny až na dva dny.

„Určitě si nemyslím, že by měly být postihy tak vysoké. Alespoň ne hned na začátku,“říká poslanec ANO Ivan Pilný.

A jeho stranický kolega Radek Vondráček zase nesouhlasí s navrženým zákazem kouření elektronic­kých cigaret. „Jsem umírněnějš­í, fakt by mi stačilo, kdyby se v hospodě nekouřily klasické cigarety. Elektronic­ké cigarety určitě nejsou nic zdravého, ale zakazovat je mi přijde nadbytečné,“říká poslanec, který ve Sněmovně jinak paradoxně platí za jednoho z největších bojov- níků proti kouření v restaurací­ch. Připravil totiž vlastní návrh zákona, který se už mnohokrát, až na jednu výjimku neúspěšně, snažil zařadit jako pevný bod programu.

Jeho návrh, který si na rozdíl od Němečkova víc než stopadesát­istránkové­ho zákona vystačí s jedinou větou zakazující kouření v restaurací­ch, přitom stahovat nehodlá.

„Nechci podkopávat ministersk­ý návrh, ale když vidím, jak je široký, svůj návrh ve Sněmovně zatím ponechám. Je to záložní plán, kdyby se projednává­ní ministersk­ého zákona zadrhlo,“říká.

A někteří poslanci i z jiných stran koaličního tábora přiznávají, že by byli rádi, kdyby Vondráčkův návrh, který ve Sněmovně leží už téměř rok, prošel.

„Nebylo by nic proti ničemu schválit nejdřív jednodušší poslanecký a pak přísnější ministersk­ý. Trochu se obávám, že návrh pana ministra je sice dobře myšlen, ale začne narážet a zpomalovat se ve své složitosti,“přiznává šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Poslanci mají volné ruce

Jak ukázal letošní velký průzkum MF DNES, protikuřác­ký zákon, o němž poslanci živě diskutují už třináct let, má letos historicko­u šanci na úspěch. Pro zákaz kouření v restaurací­ch se v něm vyslovilo hned 130 z 200 poslanců. Často však ke svému „ano“dodávají nějaké to „ale“.

„Návrh by měl brát ohled na lidi, kteří investoval­i spoustu peněz do zřízení kuřáckých a nekuřáckýc­h prostor,“přemítá nad další možnou změnou v návrhu předseda poslanecké­ho klubu Úsvitu Marek Černoch.

Němeček tak bude k prosazení svého záměru potřebovat každý hlas. Hledat přitom může ve všech poslanecký­ch klubech: specifikem protikuřác­kého zákona totiž je, že poslanci budou mít při hlasování volné ruce. Ministr už teď ví, že ho nepodpoří například spolustran­ík Jiří Koskuba, který bude proti zákonu, třebaže je lékař.

Jiný lékař ze Sněmovny, poslanec ČSSD Jaroslav Krákora, zase přiznává, že mu vadí, že zákon zakáže i kouření v malých hospodách na vesnicích.

„Jak navštěvuji hospodu na chalupě v jižních Čechách, vím, že tam chodí třeba jen pět pánů si zakouřit a dát si dvě piva. Když jim to odepřeme, nevím, zda ta hospoda vydrží,“přemýšlí. „Ale výjimku udělat nemůžeme a jako pediatr samozřejmě budu hlasovat pro,“dodává už s přesvědčen­ím.

 ?? Němečkův zákon postihne i kouřící návštěvník­y hudebních festivalů. Kouřit by se podle něj nesmělo v obřích stanech, obce by mohly zákaz rozšířit i na venkovní prostory. ?? Příště bez cigárka
Němečkův zákon postihne i kouřící návštěvník­y hudebních festivalů. Kouřit by se podle něj nesmělo v obřích stanech, obce by mohly zákaz rozšířit i na venkovní prostory. Příště bez cigárka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia