MF DNES

Nebezpečná Albánie? Vražd je zde méně než v Česku

- Václav Janouš redaktor MF DNES Foto: Shuttersto­ck

PRAHA, TIRANA Je to krásný kout země: Albánie na sto kilometrec­h čtverečníc­h nabízí pláže u moře, Skadarské jezero obklopené malebnými rybářskými vesničkami, vodopády, hluboké skalnaté soutěsky a hory, které se zvedají až do výšky 2 700 metrů nad mořem.

Navíc je tam levno. Avšak poté, co v pátek dvacetilet­ý Sokol Mjacaj chladnokre­vně zastřelil dva mladé Čechy, pochybují tuzemští turisté, zda je Albánie bezpečnou zemí.

Albánské úřady se po tragédii omlouvají. Vražda podle nich byla ojedinělým brutálním činem recidivist­y.

Albánie se snaží ukázat, že si pověst nebezpečné­ho státu nese jen jako neoprávněn­ou nálepku. Pří- pad zastřelení českého páru zvedl obrovskou vlnu solidarity, Albánci vyšli s českými vlajkami do ulic, omlouvali se na sociálních sítích, psali kondolence. A to včetně tamních ministrů a premiéra.

„Ta vlna solidarity byla poměrně neobvyklá, albánská policie a všechny orgány činné v trestním řízení tomu případu věnovaly veškerou pozornost,“popisuje česká konzulka v Albánii Radka Calábková.

Ačkoli ji masové projevy soustrasti překvapily, má pro to jednoduché vysvětlení. „Došlo k nesmírně brutálnímu činu, při kterém zahynuli dva mladí lidé. A to musí každý člověk odsoudit,“doplňuje konzulka.

Podle poslední expertní zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalit­u z roku 2013 je Albánie relativně bezpečná. Úřad ji zařadil do stejné kategorie jako Velkou Británii či Španělsko. Albánské policejní statistiky zaznamenáv­ají ročně kolem šedesáti případů vražd. Po přepočtu na sto tisíc obyvatel vyšel předloni Albánii průměr 2,0. Česko mělo ve stejném roce průměr 2,3 vraždy na sto tisíc obyvatel.

Tvářit se chudě

Statistiky však pocit nebezpečí nepřemohou. Loni zemi navštívila policistka Lenka Hradecká, která už s přáteli jako „batůžkářka“procestova­la i Gruzii nebo Ázerbájdžá­n. Byla u stejné vesnice, v jejíž blízkosti nyní došlo k vraždě českého páru.

„My jsme si tam najali Albánce s džípy, kteří nás vezli do hor. Jeli jsme přes noc a moc bezpečně jsme se necítili. Měli jsme strach z loupežných přepadení, kterých tam zrovna přibylo. I někteří místní nám radili, abychom neukazoval­i žádné drahé věci, že je lepší vypadat chudě,“vzpomíná Hradecká.

A Čechy odrazuje i případ z roku 2001, kdy do Albánie vyrazila trojice mladých lidí z Řevnic. Zmizeli ve zdejších horách, ve stejné lokalitě, kde nyní zemřel mladý pár. Dodnes je ani jejich těla nikdo nenašel. Loni vyrostl v národním parku Thethi, kde se ztratili, kříž na jejich památku.

„Tady je to stále živé. I tehdy se snažili všichni je najít, aby to nepoškodil­o zemi a turismus, protože turistů sem jezdí každoročně více a více a všichni si uvědomují, že je země potřebuje,“říká Jana Andrlíková, která žije v Albánii patnáct let.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí však před cestami do Albánie nevaruje, stát není ani na seznamu míst, kam nedoporuču­je česká diplomacie jezdit. „Nevydávali jsme žádné doporučení, protože od počátku bylo podezření, že ten čin má na svědomí jeden člověk a jde tak o vraždu. Je to stejné, jako kdyby se takový něco takového stalo ve vašem sousedství, třeba v malé obci, a ta by varovala turisty,“uvedla mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Michaela Lagronová.

 ?? Pohoří na severu Albánie, na jehož úbočí přišli v pátek o život dva čeští turisté. ?? Prokleté hory
Pohoří na severu Albánie, na jehož úbočí přišli v pátek o život dva čeští turisté. Prokleté hory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia