MF DNES

Ne víc, než je volných postelí

Česká vláda dnes rozhodne, kolik uprchlíků přijmeme. Pravděpodo­bně to nebude víc, než kolik jich stačí pojmout už existující uprchlické tábory.

- Martin Biben s přispěním Jakuba Pokorného

PRAHA Do Lucemburku na schůzku s kolegy z Unie odjede ve čtvrtek český ministr vnitra Milan Chovanec jako zástupce jedné z posledních čtyř zemí, které ještě ohledně uprchlíků neřekly jasné slovo. Spolu s Českem je to už jen Slovensko, Španělsko a Maďarsko.

Je však čím dál jasnější, že Česko nakonec přijme zhruba o tisícovku uprchlíků méně, než od nás Evropská komise původně chtěla. Ministr vnitra Milan Chovanec dnes vládě navrhne ubytovat jich jen tolik, kolik má země míst v současných táborech, nové zatím budovat nebude.

„Budu navrhovat, abychom přijali stovky lidí. Máme v táborech nějakou volnou kapacitu, částečně je lze rozšířit,“uvedl Chovanec. Zda bude vládě navrhovat číslo více se blížící prvním stovkám, nebo tisícovce, odmítl upřesnit.

V českých táborech je nyní necelých 700 míst a podle údajů ministerst­va vnitra v nich zbývá asi 200 volných lůžek. Utečenci by však nepřišli všichni najednou a na volných místech by se protočili.

Nerozhodnu­tý je zatím osud bývalého tábora ve Vyšních Lhotách, který by měl být obnoven a měl by sloužit zejména pro nelegální migranty. „Máme nabídku od ministerst­va spravedlno­sti, ale debata se samosprávo­u, s krajem nás teprve čeká,“řekl ministr.

Češi by si z desítek tisíc utečenců, kteří už v Evropě jsou, rádi vybírali. „Měly by to být rodiny, které nebudou komplikací, ale naopak přínosem. Ideálně křesťané. Můžeme hovořit i o profesích, které bychom snáze uplatnili na trhu práce,“míní ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zda takový výběr bude možný, není vůbec jisté. Právě to bude jedním z bodů na čtvrteční schůzce v Lucemburku. „My chceme primárně slyšet nejen to, jestli máme přijmout lidi, ale také, co bude s ochranou hranice, jestli si budeme moci lidi vybírat, vracet je, když je naše složky vyhodnotí jako rizikové, takže nejde jen o číslo, ale i o podmínky,“řekl Chovanec.

Pomoc nabízejí křesťané. Česká biskupská konference vyzývá farnosti a rodiny, aby se přihlásily, pokud chtějí pomoci křesťanský­m uprchlíkům. „Někteří se hlásí už dnes. Mně lidé volali už před půl rokem,“uvedl vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Počty rodin, o které by se křesťané postarali, si zatím netroufá odhadnout. Faktem je, že někde už křesťanská vzájemnost funguje. Například v Hradci Králové se tamní komunita postarala už o dvě rodiny syrských křesťanů. „Jestli to budou desítky, nebo stovky, je nyní těžké říci, důležité je, aby to byli uprchlíci před radikálním islámem, ideálně křesťané,“dodal vicepremié­r.

Podle Bělobrádka je dokonce možné, že se tím naplní kapacita České republiky. „Bylo by vhodné, aby uprchlíci netrávili zbytečně hodně času v uprchlický­ch zařízeních, ale v rodinách. Bude o ně dopředu postaráno a bude jasné, kam půjdou, kde budou pracovat, kde bydlet,“dodal Bělobrádek.

Kolem uprchlíků se včera rozvíři- la debata ve Sněmovně. Poslanec Úsvitu Marek Černoch požadoval, aby o chystaném přijetí migrantů přednesl předseda vlády úplné informace. „Vláda už se vlastně rozhodla nelegální imigranty přijmout a diktátu Bruselu se podřídit,“řekl Černoch. Blok ČSSD a ANO však jeho návrh odmítl.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Migrační vlna Běženci pronikají do EU nejčastěji přes Maďarsko (na snímku), Itálii a Řecko. Česko nebývá jejich cílovou stanicí.
Foto: Michal Šula, MAFRA Migrační vlna Běženci pronikají do EU nejčastěji přes Maďarsko (na snímku), Itálii a Řecko. Česko nebývá jejich cílovou stanicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia