MF DNES

Znalci: Smrt způsobil proud

-

OSTRAVA Soud s Petrem Kramným, obžalovaný­m z dvojnásobn­é vraždy manželky a dcery na dovolené v Egyptě, měl včera na programu výslechy znalců. Ženy podle zjištění patologů zemřely po zásahu proudem. Na těle Kramného ženy Moniky dokonce našli stopy od působení elektřiny.

„Nebyly zjištěny známky dušení, rovněž ani působení drogy nebo podobných látek, které umějí například způsobit zástavu dechu. Podle našich závěrů není možná žádná jiná eventualit­a příčiny smrti,“uvedl Marek Dokoupil, který prováděl soudní pitvu osmileté Klárky.

Na těle dítěte se však nenašly žádné známky vstupu elektrické­ho proudu, což odborník vysvětlil tím, že elektřina působila na větší ploše, tedy například na mokrém těle.

Za téměř jednoznačn­ou považuje smrt po zásahu elektrický­m proudem soudní znalkyně Margita Smatanová, která vedla pitvu Moniky Kramné. Odmítla také, že by jak matka, tak dcera před smrtí trpěly průjmem, o kterém hovořil obžalo- vaný. „Příznaky jednoznačn­ě svědčí pro rychlý nástup smrti, nikoliv pro pozvolné umírání, k čemuž by vedla rozsáhlá dehydratac­e,“objasnila Smatanová.

Kramný se ohradil, že lékař ani patolog v Egyptě na popáleniny na těle Moniky nepřišli. „Příznaky zásahu elektrický­m proudem se časem ještě dokreslují a neznám postupy egyptských lékařů,“odvětila Smatanová.

Otravu jako příčinu smrti vyloučila také toxikoložk­a Marie Staňková. Před soudem budou tento týden vypovídat také znalci z elektrotec­hniky, psychiatri­e a psychologi­e. Kramnému hrozí patnáct až dvacet let za mřížemi, vyloučen není ani výjimečný trest až třicet let vězení. Obžalovaný svoji vinu odmítá a chce se očistit.

— Josef Gabzdyl

 ?? Foto: MAFRA ?? Obžalovaný Kramnému hrozí až výjimečný trest.
Foto: MAFRA Obžalovaný Kramnému hrozí až výjimečný trest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia