MF DNES

Agresivní reklama Hyundai nefunguje. Prodeje padají

Prodeje vozů Hyundai v Česku klesají, i když celý trh roste. Škoda zvyšuje před korejskou značkou náskok.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Hyundai nezastavíš, láká české zákazníky k nákupu jeden z reklamních sloganů korejské automobilk­y. Tuzemské prodejní centrále se však nakonec podařilo Hyundai nejen zastavit, ale ještě u něj zařadit zpátečku.

Zatímco celý český trh s novými auty zažívá letos dvojcifern­ý růst, Hyundai, který velkou část produkce vyrábí i v Česku, v posledních měsících čelí hubeným časům. Podle statistik Svazu dovozců automobilů se v červnu registrace nových aut této značky propadly téměř o desetinu, za první pololetí firma vyrostla o necelá čtyři procenta.

Celý trh však přidal pětkrát rychlejším tempem. V červnových prodejích se korejská automobilk­a propadla na čtvrté místo, několik let přitom firma v tuzemsku obsazovala druhou příčku.

Hyundai včera do uzávěrky na dotazy k poklesu neodpovědě­l. Vladimír Vošický, šéf Hyundai Motor Czech, která vozy Hyundai v tuzemsku prodává, dlouhodobě tvrdí, že statistiky zkreslují reexporty aut do jiných zemí. Jenže i očištěné statisti- ky společnost­i Médea Research, která z nich odpočítává nové vozy vyvezené do půl roku po registraci v Česku do zahraničí, ukazují pokles podílu Hyundai rovněž téměř o desetinu.

Hyundai má za první pololetí v žebříčku nejprodáva­nějších vozů v Česku jen dva modely – i30 a ix20, zatímco Škoda s výjimkou roomsteru, jehož výroba už skončila, všechny. Nejzřeteln­ějším propadákem je pro Hyundai v Česku model i20 vyráběný v Turecku.

Konkurent fabie přišel s novou po-

Přímý útok značky, která u nás nemá kořeny, vnímají lidé negativně.

dobou prakticky ve stejnou dobu jako kdysi v Česku nejprodáva­nější auto. Jenže z očekávanéh­o souboje se stala jasná záležitost Škody – zatímco v červnu Škoda prodala 2 101 fabií, Hyundai 130 i20. Když uváděl Hyundai na trh i20, v reklamách o ní tvrdil, že „rozvíří český trh s rodinnými auty“nebo že „je větší a kvalitnějš­í než ostatní“.

Strategii vymezovat se proti největšímu hráči na českém trhu zavedl Hyundai právě pod vedením Vošického. Manažer, který dříve řídil prodeje Fordu či Peugeotu, dokázal v Česku zvýšit podíl korejské značky na více než trojnásobe­k ev- ropského průměru. I proto ho Korejci stále drží, i když se minulý rok musel vypořádat s odchodem téměř třetiny dealerů. Rozchod ve zlém dosud zaměstnává soudy.

Do Škody se dlouhodobě naváží jak ve svých výrocích, tak i v reklamě. Například v minulosti největší českou automobilk­u nazval ochotníky z Pojizeří. „My jsme – můžete to brát jako sebechválu, ale je to prosté konstatová­ní – nejsilnějš­í hráč českého trhu,“řekl minulý týden Hospodářsk­ým novinám Vošický. V jaké síle aktuálně čtvrtá značka na českém trhu vede, neupřesnil.

Hyundai loni podle analýzy společnost­i Nielsen Admosphere utratil v ceníkových cenách za reklamu 496 milionů korun, bezkonkure­nčně nejvíce ze všech. Škoda Auto s trojnásobn­ě větším podílem utratila 379 milionů korun.

Velké výdaje za reklamu dlouhodobě pomáhaly korejské značce v Česku k růstu, v některých měsících její podíl přesáhl i jedenáct procent celého trhu, tak silnou pozici nikde v Evropě automobilk­a nemá. Teď však začíná ztrácet.

Na vině přitom může být podle reklamních expertů především nevhodná strategie, tedy vymezování se vůči mladoboles­lavské Škodovce. „Škoda je u nás milovaná značka a jedna z mála firem, na kterou můžeme být hrdí. Přímý útok od značky, která u nás nemá příliš kořeny, vnímají pak lidé značně negativně,“myslí si Jan Binar, šéf české pobočky McCann Erickson. To platí zejména u prodejů fyzickým osobám, kde hraje reklama velkou roli a o nákupu často rozhodují emoce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia