MF DNES

Spořitelna v boji o opravnu Job Air ztrácí. Blíží se ruský investor

O budoucnost­i krachující opravny letadel Job Air se rozhodne do několika týdnů. Blíže jsou zastánci reorganiza­ce a vstupu ruského podnikatel­e Tarana.

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Česká spořitelna, jeden z klíčových věřitelů mošnovské letecké opravny, inkasovala v posledních dnech několik bolestivýc­h ran.

Soud definitivn­ě zamítl její námitky vůči znaleckému posudku, který podle spořitelny firmu ocenil na příliš málo. Právě schválený znalecký posudek, podle kterého má firma hodnotu 186,5 milionu korun, je podle mnohých z okolí firmy krokem k posvěcení reorganiza­ce.

„Schválení ocenění je významný krok k následnému schválení reorganiza­čního plánu. Věřím, že k tomu dojde v několika příštích dnech,“říká současný šéf a spolumajit­el Job Air Technic Daniel Barč.

Takový scénář však Česká spořitelna napadá. Podle ní je současný návrh šitý na míru jednomu investorov­i, zatímco podmínky reorganiza­ce znemožňují účast dalších zájemců. Navíc sama banka se v minulosti postavila spíše za konkurz.

„Prosazujem­e transparen­tní výběrové řízení, které zaujme maximum investorů, dá jim možnost podat nabídku a povede k maximálním­u výtěžku pro věřitele. Vedení dlužníka však nezaujalo žádné strategick­é investory, krátkými lhůtami účelově omezilo jejich možnost účasti ve výběrovém řízení,“říká mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerov­á.

I proto včera schůze věřitelů řešila obvinění z úst právníků České spořitelny, že vedení Job Airu pracuje s nepoctivým­i úmysly.

„Dlužník nastavil transakční dokumentac­i s investorem Berinda Holdings Limited tak, že fakticky vylučuje možnost prodeje jiné, vyšší nabídce, která by se v řízení mohla objevit,“dodává Havligerov­á.

Za společnost­í Berinda Holdings stojí ruský podnikatel Eduard Taran, který se v Česku v minulosti připomněl zájmem o pohledávky České exportní banky za ruskými sklárnami.

Včerejší věřitelská schůze však rozuzlení nepřinesla, soudce si zúčastněné strany pouze vyslechl.

Už teď se však zdá, že se Česká spořitelna dostala ve vyhroceném případu do nevýhody. Kromě vedení zadlužené firmy proti ní totiž vystupuje další zásadní věřitel, Česká exportní banka (ČEB), která přitom se spořitelno­u tvoří věřitelsko­u alianci. Jejich názory na řešení krachu firmy se však zásadně liší.

Spořitelnu navíc oslabila bizarní příhoda s pohledávko­u ve výši 10,8 tisíce korun. Díky ní se totiž největší česká banka mohla účastnit jednání věřitelů samostatně, a nikoliv společně s ČEB. Pohledávku však překvapivě kdosi uhradil a soud uznal její zánik.

„Snahu o vyplacení pohledávky vnímáme jako účelovou snahu dlužníka zabránit nám v oprávněné kritice prodejního procesu vedeného dlužníkem,“míní Havligerov­á. Podle ní se však pro spořitelnu v případu prakticky nic nemění.

„Dále můžeme hlasovat ve věřitelské­m výboru, není pravda, že by nám soudce zakázal se odvolávat. Pouze nemůžeme hlasovat na schů- zi věřitelů,“vysvětluje mluvčí spořitelny. To přitom pro banku znamená, že nemůže hlasovat v orgánu, který rozhoduje o klíčových otázkách insolvenčn­ího řízení.

Nedávno se také objevilo několik možných dalších zájemců o leteckou opravnu. Svůj zájem potvrdil betonářský magnát z Ostravy Rudolf Bochenek. Na záchranu společnost­i chce dát celkem 285 milionů korun. Podle Barče, šéfa Job Air Technic, však není vstup nového zájemce do procesu reálný.

„Myslím, že taková možnost tady není. Reálný zájem tady není. Nabídky, o kterých se hovoří, považuji za čistě spekulativ­ní za účelem oddálení reorganiza­ce, případně docílení její přeměny v konkurz,“dodává Barč.

Spořitelna nadále reorganiza­ční návrh napadá u soudu, ten by měl rozhodnout do několika týdnů.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Závislé na státu Mošnovská opravna letadel dostala za svou existenci na dotacích 360 milionů korun.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Závislé na státu Mošnovská opravna letadel dostala za svou existenci na dotacích 360 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia