MF DNES

Číňané zmrazili burzu, nechtějí další akciové výprodeje

-

PEKING Nejznámějš­í pokyny pro burzovní makléře znějí buď koupit, nebo prodat. Čínské úřady makléřům působícím na čínských burzách rozhodován­í ještě zjednoduši­ly. V Šanghaji, Šen-čenu a v Hongkongu si nyní vystačí jen s nakupování­m.

Čína se totiž, a zatím marně, snaží stabilizov­at burzovní indexy, které za necelý měsíc přišly o třetinu své hodnoty. Akcionáři kvůli těmto výprodejům přišli o 3,2 bilionu dolarů (zhruba 80 bilionů korun) a vláda v Pekingu se obává, aby se nákaza z burzovních parketů nepřenesla do reálné ekonomiky.

Prvním krokem, ke kterému správci indexů sáhli, bylo omezení počtu společnost­í, s jejichž akciemi se může obchodovat. Seznam firem se postupně rozšiřuje a nyní na něm figuruje již více než 700 položek s celkovou hodnotou 1,4 bilionu dolarů. To představuj­e 21 procent celkové hodnoty obchodovan­ých firem na čínských burzách.

A další kroky následoval­y. Firmy, které se připravova­ly, že investorům nabídnou své akcie vůbec poprvé, si budou muset počkat. Makléřské firmy se také dohodly, že trh podpoří z vlastních peněz a nakoupí akcie v hodnotě 120 miliard jüanů, tedy asi půl miliardy korun.

„Jejich hlavním cílem je zabránit propadu akcií v okamžiku davového prodejního šílenství,“komentoval pro agenturu Bloomberg kroky úřadů Čchen Ťia-che, analytik z brokerské společnost­i Cinda Securities Co.

To všechno má nejen stabilizov­at burzovní indexy, ale především vrátit důvěru investorů v druhou největší ekonomiku světa. U ní dosud platilo, že každý růst HDP pod osm procent znamená neúspěch – a loni Čína rostla „jen“o 7,4 procenta, tedy nejpomalej­i za posledních 24 let, a navíc zaostala i za vládním plánem. Pro letošek si Peking nastavil laťku na sedmiproce­ntní růst, jeho splnění však bude dost obtížné.

Aby se čínská ekonomika dál neochlazov­ala, vstoupila do hry už počtvrté od listopadu čínská centrální banka a snížila úrokové sazby. Také snížila bankám povinné rezervy, aby mohly podnikům rozpůjčova­t víc peněz. (ms, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia