MF DNES

Islámský stát nenápadně proniká na ruské území

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

MOSKVA, PRAHA Říká si Arťom a je z Kazachstán­u. Teď však slouží Islámskému státu v iráckém Mosulu. A je dalším důkazem toho, jak v řadách IS roste význam i počet bojovníků, kteří pocházejí z Ruska a postsověts­kých republik.

Arťom je též důkazem toho, jak se prohlubuje a rozšiřuje propaganda džihádistů v ruštině. A že se nezaměřuje už „jen“na bojovníky ze severního Kavkazu, ale rovněž na islamisty ze Střední Asie.

Kazašský radikál se před několika dny pochlubil internetov­ému světu fotkou, na níž sedí s dalším džihádisto­u z IS v mosulské kanceláři. Před sebou laptopy a mobily. Pod fotografií stálo: Mediální centrum Islámského státu...

Ten láká pro svůj boj nové duše v Rusku a v okolních zemích už delší dobu. Doteď tak podle Rádia Svoboda činil spíše přes jednotlivé ruské bojovníky či jejich frakce. Ale jak slaví úspěchy – jen bojovníků z Čečenska a Dagestánu se k němu připojilo odhadem až dva tisíce (více než radikálů z Británie, kterých je něco přes sedm set) – je čím dál víc při chuti.

Propagandu zaměřenou na ruský svět pozměňuje a rozšiřuje. Činí tak skrze svůj ruskojazyč­ný internetov­ý portál Furat Media. Islámský stát tak své ideje hlásá už v pěti jazy- cích. Kromě ruského také arabsky, anglicky, kurdsky a francouzsk­y.

Byly to právě webové stránky Furatu, skrze nějž Islámský stát nedávno oznámil založení provincie na severním Kavkaze. Místní ozbrojence údajně okouzlil natolik, že prý začíná nahrazovat Kavkazský emirát, který vyhlásili ještě pod vedením Doku Umarova islámští radikálové na území Dagestánu, Čečenska, Ingušska a dalších republik.

„Kavkazský emirát je mrtev,“řekl magazínu The Economist tamní náboženský vůdce Abdurachim Magomedov.

Na severní Kavkaz přichází Islámský stát. Respektive hlásí se k němu řada místních islamistic­kých radikálů, kteří ho obdivují kvůli jeho „úspěchům“v Sýrii a Iráku. Řada z nich se na Blízký východ také vydává, jelikož svým zapojením do tamních bojů přímo neohrožují své rodiny na Kavkaze.

Ačkoliv Moskva oficiálně Islámský stát odsuzuje, objevují se hlasy, že jí odliv vlastních radikálů do Sýrie a Iráku vyhovuje. Rusko své hranice přísně střeží a šance na návrat radikálů z IS tak nejsou velké.

Achmet Jarlykapov z Ruské akademie věd ovšem varuje, že je to krátkozrak­é. Kavkazský emirát podle něj v posledních dvou letech omezil útoky na civilisty a zakázal ženám sebevražed­né útoky. Ale fakt, že velitelé tamních ozbrojenců vyhlašují věrnost IS, může znamenat obrat k horšímu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia