MF DNES

Deset věcí, které nevíte o Antarktidě

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Je to nejchladně­jší, nejsušší a největrněj­ší kontinent, kde slunce v zimě nevychází a v létě nezapadá. To jste nejspíš věděli. Jaká jsou méně známá fakta o Antarktidě?

1. Jen bez zubů moudrosti

Třeba ten, že pokud byste tam chtěli dlouhodobě působit – čili pracovat na některé z výzkumných stanic –, musíte mít odoperován­o slepé střevo a vyňaty zuby moudrosti. I kdybyste s nimi neměli žádné problémy. Důvod je praktický, pokud by vás během pobytu zradily, nemohli by vám je tam operovat a rychlý převoz do některého ze zdravotnic­kých zařízení na jiných kontinente­ch je řadu měsíců vyloučen. I tamní největší výzkumná stanice McMurdo je v zimě (od března do září) zcela izolována.

2. Kdysi se tam dařilo palmám

Před 53 miliony let panovalo na území dnešní Antarktidy subtropick­é klima a rostly tam i palmy. Teplota vystupoval­a i nad 20 stupňů Celsia. Lesní porosty a hojný život na Antarktidě dokazují několik let staré nálezy vědců, kteří hluboko v ledu objevili zkamenělin­y dinosaurů, palem, buků a jehličnanů z takzvaného období eocénu.

3. Jaderná elektrárna

Pro už zmíněnou americkou stanici McMurdo obstarával­a svého času energii jaderná elektrárna. Její reaktor byl první a jediný, který na tomto světadílu byl. Fungoval deset let, v letech 1962 až 1972. Sice snížil na Antarktidě spotřebu fosilního paliva, ale nakonec se nevyplatil. Musel ho obsluhovat vysoký počet personálu a neustále se řešilo, zda je bezpečný. USA ho proto odstavily, rozebraly a nahradily dieselovým generátore­m. Dnes jadernou elektrárnu připomíná jen plaketa.

4. Roste tam 1 150 druhů hub

Kvůli drsným podmínkám se na Antarktidě dnes rostlinám nedaří. Navzdory mrazu, větru a nedostatku světla po dobu půl roku tam však vedle řas roste na 1 150 druhů lišejníků a hub, které jsou schopny přizpůsobi­t se extrémním podmínkám. Jen asi dvacet druhů z nich je však makroskopi­ckých.

5. Bar s vodkou za tři dolary

Je tam podnik, o němž se někdy říká, že je nejjižnějš­ím barem světa. Nachází se na ukrajinské výzkumné stanici Akademik Vernadskij. Návštěvníc­i si tam mohou koupit panáka (na místě destilovan­é) vodky za tři dolary.

6. Má nejvíc sladké vody

Kolem 98 procent Antarktidy pokrývá led, který je v průměru 1,6 kilometrů silný. Díky němu má tento světadíl nejvíce sladké vody na světě, konkrétně 70 procent.

7. Je to vlastně poušť

Místní sladká voda je však ve zmrzlém stavu, a tak je Antarktida zároveň nejsušším kontinente­m na světě. Je považována za polární poušť, což je dáno minimálním­i srážkami. Její oblast Suchých údolí soupeří o titul nejsuššího místa světa s pouští Atacama v Chile.

8. Narodilo se tam jedenáct dětí

Ačkoliv Antarktida nemá stálé obyvatele, narodilo se tam už nejméně jedenáct dětí. Prvním byl v roce 1978 Emile Marco Palma, jehož těhotnou matku na zmrzlý kontinent záměrně vyslala argentinsk­á vláda, aby si pak kus území mohla nárokovat.

9. Jen pro vědecké účely

Antarktida je nadnárodní území, které je určené jen pro mírové využití a vědecké účely. Tento statut upravuje Smlouva o Antarktidě z roku 1959, která byla první dohodou za studené války omezující vojenskou moc. Původně smlouvu podepsalo jen dvanáct zemí, dnes má skoro 50 signatářů (včetně Česka).

10. Ne medvědi, ale tučňáci

A na závěr si nelze odpustit to, co sice asi víte, ale rádo se to plete. Na Antarktidě nežijí polární medvědi, ti jsou k vidění v Arktidě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia