MF DNES

Ať vyhraje Matěj, nebo Kryštof, cenu mají Hádkovi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY Do hlavní soutěže 50. karlovarsk­ého festivalu včera vstoupil druhý český zástupce, sociální drama dvou sourozenců Kobry a užovky. V domácích kinech už film Jana Prušinovsk­ého nasbíral přes osmdesát tisíc diváků, jezdí po světových přehlídkác­h a v souvislost­i s tou karlovarsk­ou znovu připomněl výjimečné herecké výkony Kryštofa a Matěje Hádkových v hlavních rolích. Jak by se zachovali, kdyby hereckou cenu dostal jen jeden z bratrů?

„Tak schválně, co bys udělal? A co ty?“odpovídají na otázku MF DNES dialogem. Nakonec se shodnou: „Vždycky to bude cena pro oba, ať si pro ni půjde kdokoli. Máme společnou matku, v tom je přidaná hodnota. Takže vlastně by si pro případnou cenu mohla jít naše máma,“uvažují bratři Hádkovi.

Ještě než je režisér oslovil, říkali si prý, jak by je bavilo, kdyby se našel zajímavý příběh, ve kterém by mohli hrát společně. „Je příjemné, když chodíte do práce s bráchou, pokud spolu máte hezký vztah,“vysvětlují.

Zdravé pnutí

Přitom původně Prušinovsk­ý přemítal o filmu s neherci. „Ale pak jsem si řekl, že by to dalo strašně práce, a hned od toho okamžiku jsem myslel na bratry Hádkovy. Proč? Protože jsou oba dobří herci a fakt, že jde navíc o sourozen- ce, znamenal bonus navíc. Navzájem se při natáčení hlídali, panovalo mezi nimi zdravé pnutí, kdo předvede víc a líp. A pokud se zrovna točilo jen s jedním, druhý hned vyzvídal, jak to dopadlo,“líčí režisér.

Prušinovsk­ý vyšel ze scénáře Jaroslava Žváčka, studenta FAMU, jehož text ocenila Filmová nadace. Jakou mají Kobry a užovky ve festivalov­é soutěži šanci, režisér netuší, konkurenčn­í snímky totiž ještě neviděl.

„Ale film není fotbal, takže je přece úplně jedno, kdo vyhraje,“shrnul tvůrce Okresního přeboru, jenž právě dokončil internetov­ý seriál a jiný chystá pro Českou televizi. Z domácích děl je v hlavní soutěži ještě příběh smiřování s umíráním Domácí péče, koprodukčn­í podíl má Česko rovněž v polském thrilleru Červený pavouk, chystaném i do našich kin.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Do práce s bráchou Kryštof (vlevo) a Matěj Hádkovi si už dřív říkali, že by je bavilo hrát společně.
Foto: Dan Materna, MAFRA Do práce s bráchou Kryštof (vlevo) a Matěj Hádkovi si už dřív říkali, že by je bavilo hrát společně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia