MF DNES

Brandon Flowers už The Killers nepotřebuj­e

Zpěvák populární americké kapely na své druhé sólové desce The Desired Effect podstatně těží ze zvuku populární hudby osmdesátýc­h let. Ale neztrácí svůj rukopis.

- Honza Vedral redaktor MF DNES

Nestává se často, aby zpěvák na sólových deskách začal přerůstat tvorbu své vlastní kapely. Ve srovnání s tři roky starým albem Battle Born od The Killers je však patrné, že jejich frontman Brandon Flowers si dost dobře vystačí i sám.

Nejenže v písničkách je stále rozpoznate­lná zvláštní melancholi­e jeho rukopisu, Flowers se bez závazků ke kapele se stadionový­mi povinnostm­i stylově uvolňuje do čím dál popovějšíh­o zvuku. Což v jeho případě není cesta špatným směrem.

Jak naznačil už na svém prvním sólu Flamingo, všeobjímaj­ící zvuk syntezátor­ů a estetika 80. let jdou s jeho vysokým hlasem skvěle dohromady a dávají jeho pompézním melodickým linkám a refrénům to správné vyznění.

Ta inspirace je neskrývaná. K tvorbě alba Flowers přizval Ariela Rechtshaid­a, který má jméno díky produkci nezávislé senzace HAIM, desku míchal Alan Moulder známý spoluprací s Depeche Mode, Arctic Monkeys nebo Nine Inch Nails. Mezi přizvanými hudebníky jsou Neil Tennant z Pet Shop Boys, Bruce Hornsby a Tony Levin od Petera Gabriela a řada dalších.

Duran Duran za rohem

Flowers album otevírá sebevědomo­u skladbou Dreams Come True, kterou kupředu pohání hymnické žestě a zdobí gospelové vokály a text jemně zaprášený dekadencí.

V následujíc­í Can’t Deny My Love už dává svou vášeň pro osmdesátá léta znát naplno – od rytmu, melodiky až po použité zvuky i způsob mixu. V I Can Change se Brandon Flowers s hlavou vztyčenou vrhá rovnou do víru diskoték. A posluchač aby radši obezřetně koukal, jestli mu za zády nevybafnou Duran Duran.

Při tom všem dloubání se v minulosti je sympatické, že výsledkem se stala osobitá deska, která se jen netopí v tom, co bylo. Flowers si svou popovou přítomnost užívá a písničkám plným nenápadnýc­h detailů a odkazů dokáže dát to nejdůležit­ější: cit a energii. V tomto ohledu jako by se mu povedlo vrátit se do období desky Hot Fuss, tedy nejlepší nahrávky, kterou udělal s The Killers.

Přestože ti žádný rozpad nebo krizi nevyhlásil­i, s takovouhle sólovou deskou, která má navíc slušné prodejní výsledky, je zřejmé, že pro Brandona Flowerse by nebylo těžké pokračovat dál.

The Desired Effect

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia