MF DNES

Vyrobte si domácí těstoviny

-

Domácí těstoviny stojí za vyzkoušení. Stačí, když máte v kuchyni hladkou mouku a vajíčka, a můžete se do nich pustit. Hotové jsou jedna dvě. I tak se teď možná sami sebe ptáte, proč se s nimi obtěžovat, když stačí vysypat do vroucí vody těstoviny ze sáčku, který koupíte v obchodě... To pochopíte hned, jak se seznámíte

s těstovinam­i čerstvými.

Sušená a čerstvá pasta zastupuje ve světě těstovin dva zcela odlišné druhy. Sušená pasta se vyrábí z mouky (ideálně semoliny) a vody, zpracovává se obvykle za pomoci strojů, které těsto na závěr vytvarují do žádoucího tvaru. Než se zabalí a expeduje do obchodů, nechá se pasta usušit. Tento druh těstovin je vždycky po ruce, nejlepší je uvařený „ na skus“(neboli al dente) a výborně si rozumí s výraznými, obvykle rajčatovým­i omáčkami typickými pro jih Itálie.

Čerstvá pasta mívá výraznou žlutou barvu po vejcích, jemnou chuť i texturu a při jídle se skoro rozplývá na jazyku. Obvykle se krájí na široké nudle, nebo se z ní vyrábějí plněné druhy těstovin. Výborně se hodí také na přípravu lasagní. Omáčky, které se k ní podávají, mívají delikátněj­ší chuť a stejně jako tento druh pasty často pocházejí ze severu Itálie.

Rozhodli jste se, že je vyzkoušíte? Než se pustíte do práce, připravte si potřebné nástroje. Jestli vám při vaření nevadí trochu posilování, nic jiného než suroviny na těsto a váleček nepotřebuj­ete. A vlastně ani to není pravda. Řada druhů čerstvých těstovin se tvaruje rukama, například ravioly nebo orecchiete.

V líném letním odpoledni práci usnadní kuchyňský robot s hnětacími háky a především strojek na výrobu těstovin. Pomůže s tím, co dá při výrobě domácích těstovin největší dřinu – a to je vyválení těsta tak, aby bylo všude stejně tenké. Slušný model se dá koupit zhruba od tisíce korun. Než jej pořídíte, přesvědčte se, že má nástavec, který umí těsto zpracovat na vaše oblíbené tvary.

Jakou mouku vybrat?

Nástroje jsou připraveny, přichází řada na suroviny. Synonymem italské pasty je semolina, mouka ze speciálníh­o druhu pšenice s tvrdými zrny. Kdyby semoliny nebylo, nedaly by se těstoviny vařit al dente. U čerstvých těstovin ale semolina není nezbytnou podmínkou. Což je dobrá zpráva, protože na rozdíl od semoliny má hladkou mouku ve spíži prakticky každý. Počítejte jen s tím, že těstoviny bez semoliny budou měkčí a mohou mít tendenci se rozvařit. Když se oba druhy mouky smíchají, je to dokonalá symbióza. Semolina dá pastě pevnější strukturu, hladká mouka jemnost na jazyku.

Mouku tedy máme. Teď je důležité smíchat ji s takovým množství vajec a olivového oleje, aby těsto nebylo tuhé a suché, ale aby se nelepilo, protože lepivé těsto nezpracuje­te ani válečkem, natož ve strojku. Poměry v receptu berte orientačně, každá mouka si s vlhkostí poradí jinak. Máte-li pocit, že je těsto tuhé, můžete přidat trochu oleje nebo bílku (těsto bude pružnější), samotný žloutek (zdůrazní chuť) nebo celé vejce.

Nechte těsto odpočívat

Těsto, které z mouky, vajec a oleje vznikne, potřebuje dostat pořádně do těla při hnětení. Ano, když se při přípravě čerstvých těstovin rozhodnete obejít bez kuchyňskýc­h přístrojů, dá to trochu práce. Je ale nezbytná, pokud mají být čerstvé těstoviny pružné. Těsto musíte zpracovat sice důkladně, ale co nejrychlej­i. Čím déle zůstane na vzduchu, tím sušší těstoviny z něj vytvarujet­e, a to rozhodně není cílem. Hned jak je těsto důkladně prohněteno, zabalte ho pečlivě do potravinář­ské fólie a nechte ho odpočívat.

Odpočinek potřebuje k tomu, aby se všechny ingredienc­e propojily a těsto získalo pružnost. Když mu ho nedopřejet­e, těstoviny budou mít daleko k ideálu. Ne že by vám nechutnaly, ale přece jen nebudou tak dobré, jak by mohly být, a s těstem bude těžší práce.

Nyní musíte dát těstovinám kýžený tvar. Teď se ukáže, jestli jste přípravě těsta věnovali dost pozornosti. Co se může stát? V tom nejhorším případě se těsto bude trhat, ve strojku i pod válečkem. Vždycky ale můžete přidat trochu mouky a projet ho znovu strojem nebo ho znovu zpracovat válečkem.

Hotovo? Teď už zbývá jen těstoviny uvařit. Je to velmi rychlá záležitost, na rozdíl od těstovin sušených je odhad přesné doby obtížnější, zvlášť když používáte směs semoliny a hladké mouky. Jak dlouho se budou vařit, záleží na tom, v jakém poměru ji namícháte. Čím více semoliny, tím delší dobu ve vroucí vodě potřebují. Nejste si jistí? Průběžně ochutnávej­te. Těstovinám podle receptu z této stránky by měly stačit 3 minuty. Než z nich slijete vodu, ověřte si, jestli jsou opravdu hotové. Co ještě dodat? Snad jen – dobrou chuť.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia