MF DNES

Reforma je mrtvá, ať žije... ale co?

Poslanci včera zahájili likvidaci Nečasovy penzijní reformy. První pokus, jak zabránit kolapsu důchodů, tedy skončil – a jiný tu není.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Není důvod, aby tu tento apendix existoval. Těmito slovy včera premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně vysvětlil potřebu zašlapat do země trosky penzijní reformy Nečasovy vlády. Důvodová zpráva k zákonu, který má definitivn­ě zlikvidova­t předloni vzniklý druhý důchodový pilíř, to popisuje sice sofistikov­aněji, ale říká vlastně totéž: proč udržovat při životě projekt, který oslovil ani ne 90 tisíc plátců?

Je to, jako když ve Vančurově Rozmarném létě volá dědeček na kouzelníka Arnoštka při jeho provazolez­eckém vystoupení: „Slezte dolů, natlučete si!“Přitom škube lanem, a když z něj kouzelník opravdu spadne, vítězoslav­ně dodává: „Vždyť jsem vám říkal, že spadnete.“

Sociální demokracie v roli opozice se na krachu Nečasovy penzijní reformy výrazně podepsala. V době, kdy už pravicová vláda byla značně nedůvěryho­dná, strašila lidi, že po nástupu k moci vznikající privátní penzijní pilíř stejně zruší a znárodní. A nějak tehdy zapomínala dodat, že při tom nikdo nepřijde ani o korunu.

Spravedliv­ě však dodejme, že to nebyl šťastný projekt od samého začátku. Aby mohl reálně řešit problém českých penzí, musel by být druhý pilíř asi povinný, nikoliv dobrovolný. Koaliční kompromisy udě- laly z reformy kočkopsa, nehledě na to, že celý princip částečné privatizac­e důchodovéh­o systému utrpěl v sousedních postkomuni­stických zemích těžké rány.

Přesto však to byl za desítky let diskusí v několika parlamente­ch, vládách i odborných komisích první systémový a opravdu uskutečněn­ý řez do stále více ztrátového penzijního systému. Pravicová reforma nabídla alespoň odpovědněj­ší části populace šanci lépe se připravit na stáří: dnešní dvacátníci nebo třicátníci si mohli do penze naspořit kolem tří milionů korun.

Kdyby včera přišla středolevá vláda s tím, že chce pravicovou reformu zrušit, protože její recept na léčbu českých penzí je mnohem lepší, bylo by to sice v duchu naší tradice ode zdi ke zdi, ale tak už to v demokracii chodí. Problém je, že Sobotkova vláda dnes nic lepšího v ruce nemá.

V koaliční dohodě ještě tři vládní strany slibovaly, že ustaví odbornou komisi, která navrhne změny důchodovéh­o systému s účinností od roku 2017. Ve vládním programové­m prohlášení už pro jistotu časový termín chybí a kabinet se soustředil hlavně na vyšší a častější valorizace penzí, tedy ne jak peníze do systému dostat, ale jak je z něj rychleji vyčerpat.

Jediné, co z vládní reformy zbylo, je ta slavná Potůčkova komise, už třetí za posledních deset let. A v ní dokonce jen jeden ze tří pracovních týmů řeší možné systémové zásahy do penzijního systému. Nápady tam padají zajímavé, jak už to na sedáncích sociologů a demografů bývá, třeba rozdílnou sazbou penzijních odvodů odměnit rodiče, a naopak trestat bezdětné.

Ale žádnou penzijní reformu nečekejme, minimálně ne za této vlády, která už je skoro v polovině svého mandátu. Nečasův pokus je mrtev, teď nás čekají další roky či desetiletí debat a snění o lepších penzích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia