MF DNES

Romantický zločin. S oběťmi dejte pokoj

-

Pět minut po třetí odpoledne to bude přesně padesát let, co z londýnskéh­o vězení uprchl Ronnie Biggs, jeden z aktérů Velké vlakové loupeže. A ukázkový příklad romantizac­e kriminální­ka.

Ale vraťme se dva roky před útěk lupiče Biggse. Ve středu 7. srpna v 18.50 se dal v Glasgow do pohybu poštovní vlak, souprava dvanácti vagonů tažená dieselelek­trickou lokomotivo­u. Ve vozech bylo sedm desítek zaměstnanc­ů Královské pošty, během cesty třídili zásilky. Měli na to 9 hodin a devět minut, vlak byl očekáván v Londýně 8. srpna minutu před čtvrtou ranní.

Do cíle zbývala hodina, když se souprava přiblížila k návěstidlu, na němž svítila červená. Hlavní strojvedou­cí Jack Mills (58) zabrzdil. Jeho pomocník David Whitby (25) po chvíli seskočil z lokomotivy, aby se traťovým telefonem spojil se signalisto­u a zjistil, proč stále svítí „stůj“. Netušil, že lupiči zakryli zelené světlo a pomocí drátů a baterie rozsvítili červenou. Signalisto­vi se Whitby nedovolal, telefonní kabel někdo přeřízl. Než se stačil vrátit do kabiny, napadli jej lupiči.

Gangsteři – bylo jich patnáct – se vyhoupli na lokomotivu. Millse omráčili železnou tyčí, rozpojili soupravu a s lokomotivo­u a dvěma vagony poodjeli k mostu Bridego, kde čekalo nákladní auto. Vnikli do vozu s penězi a donutili pošťáky, aby si lehli obličejem k zemi. Lupiči vytvořili lidský řetěz a během dvaceti minut přeložili víc než stovku pytlů s penězi z vagonu na náklaďák.

Jedním z členů bandy byl zmíněný Ronald Arthur Biggs. Muž s kriminální minulostí. Za krádež auta a nepovedeno­u loupež skončil dvakrát za katrem. Po propuštění se pokusil o poctivý život, stal se tesařem, ve třiceti se oženil, zplodil tři syny.

Jenže přišel 8. srpen 1963, shodou okolností den Biggsových narozenin. Místo sfoukávání čtyřiatřic­eti svíček na dortu provedl s kumpány zločin, pro který se vžil název Velká vlaková loupež. A že trefili jackpot. Zatímco poštovní vlak běžně převážel kolem 300 tisíc liber, tentokrát měla zásilka bankovek téměř desetináso­bnou hodnotu, 2,6 milionu liber. To je částka odpovídají­cí dnešním 49 milionům liber (cca 1,9 miliardy korun).

Policie Biggse a spol. po několika týdnech dopadla. Biggse usvědčil otisk prstu nalezený na lahvi od kečupu na farmě, kde se skupina ukrývala. Na místě se také našly bankovky z loupeže poseté daktylosko­pickými stopami. Zločinci s nimi hráli monopoly. V roce 1964 bylo devět z patnácti členů gangu odsouzeno, většina dostala 30 let.

Za mříží však Biggs vydržel jen 15 měsíců. 8. července 1965 pomocí provazovéh­o žebříku překonal zeď žaláře a zmizel. Další dlouhá desetiletí trávil daleko od Británie, nejprve v Austrálii, poté v Brazílii. Točily se o něm filmy, tiskla interview a reportáže, příbuzní poskytoval­i médiím rozhovory za tučné částky.

Zatímco z Biggse se stala celebrita a z Velké vlakové loupeže romantická událost, přepadení strojvůdci dopadli zle. Jack Mills, těžce zraněný při únosu vlaku, se k řízení lokomotivy nikdy nevrátil. Zemřel v únoru 1970 na leukemii a komplikace spojené se zápalem plic, bylo mu čtyřiašede­sát. Ačkoli koroner prohlásil, že jeho smrt nesouvisel­a s útokem, Millsova rodina je přesvědčen­a, že se nikdy nevyrovnal s traumatem srpnové noci roku 1963. Stejně to vidí i rodina druhého strojvedou­cího Whitbyho, který sice nebyl fyzicky zraněn, ale po loupeži se uzavřel do sebe a žil v ústraní. Ve 34 letech zemřel na srdeční zástavu.

Biggs se vrátil v roce 2001 do Británie, kde nastoupil do vězení. O sedm let později byl ze zdravotníc­h důvodů propuštěn. Zemřel v prosinci 2013, jako poslední z účastníků loupeže, stár 84 let. Oběti svého „romantické­ho“zločinu přežil o více než 40 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia