MF DNES

Praskající bublinky a špatné zprávy, které nejsou špatné

- Luděk Navara

Vlastně ta zpráva mnohé evidentně nepříjemně překvapila: praskavé bublinkové fólie, které se používají k balení křehkého zboží, se začnou vyrábět jinak.

Budou lepší, ekonomičtě­jší (tedy levnější), praktičtěj­ší, ale s jednou základní vadou: už nebudou při mačkání praskat. Pro každého, kdo si při rozbalován­í dárků rád přidal zapraskání jako bonus, je to informace, která rozhodně nepotěší.

Svět se řítí do ďáblovy řiti, říká se, a konec praskající­ch bublinek tenhle opravdu hodně kritický názor bezpochyby výrazně podpoří.

Možná víc než tání ledovců, hrozba sucha, vylití oceánů, přelidnění, úpadek Evropy, nebezpečí terorismu, piráti v Indickém oceánu a Miloš Zeman na Pražském hradě.

I sociální sítě žily touto informací, dokonce se v jednu chvíli zdálo, že si „konec bublinek“získává podobnou pozornost jako hrozící bankrot Řecka.

Tak už to na světě bývá: někdo velkoryse přehlédne globální katastrofu, ale zasáhne ho banalita.

Vše, na co si za léta člověk zvykl, totiž získává jakousi přidanou hodnotu samo o sobě. Praskání bublinek o Vánocích či při rozbalován­í dárků při jiných příležitos­tech bylo součástí životů tisíců, milionů lidí, jejich osudů, dospívání, prostě jejich soukromých světů. Proč to člověka tak těší, by asi vysvětlili psychologo­vé (opravdu je možné, že na tohle téma ještě nikdo nevypsal grant?).

Rozhodně dnes vidíme, že praskající bublinky se evidentně zařadily k těm věcem, s nimiž se člověk nerad loučí: patří k nim bezpochyby české oranžové nákladní auto Tatra (pro děti) nebo (západo)německý automobil Brouk (pro dospělé); až skončí jejich původní výroba, ukáže se, že je začne vyrábět někdo další, nebo se přijde s jejich modernější verzí.

Takže nakonec přežijí: možná to tak dopadne i s bublinkami. Vyrábět je však dál nikoli pro účely balení, nýbrž pouhého praskání, ztratily by nejspíš část svého kouzla. Nebo ne?

Možná není nejpodstat­nější otázka, jak to s těmi bublinkami nakonec dopadne, ale něco úplně jiného. Totiž, že tahle špatná zpráva ve skutečnost­i není vůbec špatná. Řešíme-li bublinky, a nikoli tragédie (jako například na Ukrajině nebo v Sýrii), nejsme pak na tom docela dobře?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia