MF DNES

Nemůžeme spát, stěžovali si lidé na hluk z koncertů Rock for People

- Petr Ježek redaktor MF DNES

PLZEŇ Nemůžeme usnout, pořád nás ruší hlasitá muzika. Udělejte s tím něco! Zatímco se před podii v bývalém depu a papírně v centru Plzně vystřídalo za tři dny na 12 tisíc návštěvník­ů, přesně 39 lidí volalo na tísňové linky, že je večerní koncerty ruší.

Netelefono­vali ale lidé, kteří bydlí v centru Plzně - v bezprostře­dním okolí festivalov­ého areálu Depo 2015. Stěžovali si lidé z okrajových částí města i mimo něj.

Jedním z nich byl Karel Makoň z Doubravky. Na policii volal v neděli před 23. hodinou. „Venku i v bytě byly rekordně vysoké teploty, při zavřeném okně se nedalo spát. Do otevřeného okna se nám už druhý večer nesly hlasité bicí s basovou kytarou a výkřiky rockerů. Volal jsem nejprve na policii a žádal alespoň o ztišení hudby. Další telefonát byl na dispečink elektráren,

Na čtyřicet lidí volalo od pátku do neděle na tísňové linky policie a městských strážníků, aby něco udělali s hlukem z festivalu Rock for People v centru Plzně. Stěžovali si hlavně při večerních koncertech. Hlavní organizáto­r akce Michal Thomes včera připustil, že stížností očekával víc.

aby mi řekli, kde je hlavní vypínač proudu do areálu depa. Drazí přátelé, pořadatelé a manažéři naší kulturní zábavy a života, ne každý je rocker a holduje tomuto žánru,“vy- světlil Makoň, proč si na muziku vzdálenou asi tři kilometry od místa jeho bydliště stěžoval.

Policisté potvrdili dvě stížnosti na rušení nočního klidu hlasitou hud- bou z festivalu. Na strážníky se obrátilo dalších 37 lidí. „Na každé rušení nočního klidu vyjíždíme a snažíme se situaci řešit. Tady jsme se snažili oznamovate­lům i vysvětlova­t, že je to předem naplánovan­á akce Evropského hlavního města kultury a nemůžeme s tím nic dělat,“uvedla Dana Krausová z velitelstv­í plzeňské městské policie.

Možná se na šíření hudby do mnohem větších vzdálenost­í, než je obvyklé, mohlo podílet i obrovské vedro.

Náměstek plzeňského primátora odpovědný za projekt Evropského hlavního města kultury Martin Baxa včera potvrdil, že i on dostal několik stížností e-mailem. „Vím, že přišly nejen od Plzeňanů, třeba z Lochotína a dalších částí Plzně, ale třeba také z Druztové, kam se to nějak doneslo. Přitom na blízkých Slovanech byl klid. Určitě budeme po- sílat minimálně nějakou omluvu. Na to, že jsme takový festival měli poprvé, jsem s jeho výsledkem spokojený. Vynikající byla organizace festivalu i kompletní zajištění bezpečnost­i, z mého pohledu spokojenos­t,“prohlásil Martin Baxa.

Šéf projektu Rock for People Michal Thomes má od lidí, kteří se festivalu zúčastnili, vesměs pozitivní reakce. „Musíme ještě vyhodnotit všechny podněty, které budou určitě ještě přicházet v příštích dnech, o možné budoucnost­i festivalu v Plzni nechci mluvit, nezáleží to jen na nás,“řekl Thomes.

Necelých 40 stížností lidí na hluk je podle něj překvapivě nízké číslo vzhledem k tomu, že se festival odehrával vlastně v centru Plzně. „Vždycky se najde někdo, komu se to nelíbí. Právě po zkušenoste­ch z Hradce jsem počet stížností i očekával větší,“řekl Michal Thomes.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Rockeři
Fanoušci si festival v Plzni užívali.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Rockeři Fanoušci si festival v Plzni užívali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia