MF DNES

Konec tropických veder. Zatáhne se a ochladí

- Tomáš Sýkora spolupraco­vník MF DNES

PLZEŇ Tropická vedra dávají podle všeho kraji sbohem. Už dnes mají podle očekávání meteorolog­ů poklesnout teploty oproti minulým dnům až o 12 stupňů.

Středeční teploty se tak budou pohybovat mezi 22 až 25 stupni Celsia, zítra a v pátek dokonce klesnou až na 20 až 22 stupňů. „Na území Plzeňského kraje míří studená fronta, která s sebou výhledově v následujíc­ích dnech přinese značné ochlazení s proměnlivo­u oblačností. V pátek s příchodem tlakové výše ovšem můžeme očekávat úbytek oblačnosti,“konstatova­l Ivo Bohmann z plzeňské- ho pracoviště Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

O uplynulém víkendu padlo několik teplotních rekordů. „Teploty v posledním týdnu sice byly pro červenec nadprůměrn­ými, ale přívaly tropického vzduchu a doprovodná krátkodobá vedra nejsou v letních měsících nic neobvykléh­o,“připomněl Bohmann.

V posledním týdnu bylo vyhlášeno zvýšené riziko požárů. Podle meteorolog­ické stanice v Dobřanech by se však index nebezpečí požárů, který doteď dosahoval hodnot i 4 až 5 - což je nejvyšší riziko, měl snižovat společně s klesající teplotou.

Horka ovlivnila i hladiny řek. Podle informační­ho internetov­ého portálu www.raft.cz by v následujíc­ích dnech měl být pro vodáky sjízdný horní tok Berounky z Plzně a dolní tok Otavy od Katovic.

Co se týká rekreačníh­o koupání, zhoršila se kvalita vody v rybníku Hnačov. Kvůli nízké hladině a vysokým teplotám se přemnožilo několik druhů sinic, které mohou být zdraví škodlivé. Od 3. srpna proto krajští hygienici dočasně zakázali v rybníku koupání. Nařízení bude platit až do zlepšení kvality vody.

Středeční teploty se budou pohybovat mezi 22 až 25 stupni Celsia, zítra a v pátek klesnou až na 20.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Úleva V Mlýnské strouze v centru Plzně se nachází v nesnesitel­ných vedrech osvěžení lidé i jejich psí kamarádi.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Úleva V Mlýnské strouze v centru Plzně se nachází v nesnesitel­ných vedrech osvěžení lidé i jejich psí kamarádi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia