MF DNES

Dálnici D5 brázdí v létě stovky aut bez platné dálniční známky

- Petr Ježek redaktor MF DNES

PLZEŇ Auto celníků zastavuje na dálniční čerpací stanici. U jednoho ze stojanů tankují cizinci benzin do auta. Hlídka zjišťuje, že jim na předním skle chybí dálniční známka. Tahle jízda do České republiky se posádce z Holandska prodraží o pokutu za jízdu po dálnici bez platné známky.

Mluvčí celního ředitelstv­í v Plzni Jitka Blahutová říká, že nejvíce aut bez platných dálničních známek na dálnici odhalí právě o prázdninác­h, a pak v únoru. Platnost ročních dálničních známek končí 31. ledna následujíc­ího roku.

„Úsek dálnice D5 od Rozvadova po Rudnou u Prahy denně brázdí čtyři vozidla naší kontrolní skupiny. Na těchto 145 kilometrec­h dálnice odhalili letos do 18. června 870 případů vozidel bez dálniční známky. Každý rok máme 2200 až 2500 takových případů,“řekla Jitka Blahutová.

Bez známky potvrzujíc­í zaplacení poplatku za užívání dálnice se na cesty vydávají nejen cizinci, ale i Češi. Většinou spoléhají na to, že když to vezmou po dálnici jen pár kilometrů, cestu si zkrátí a kontrole uniknou. Jenže celníci s dalekohled­y auta kontrolují i přímo na sjezdech nebo nájezdech na dálnici v místech za značkou, kde je už placený úsek autostrády.

Letos zatím jednu odhalenou jízdu bez zaplacení poslali celníci do správního řízení, ve většině případů průšviháři platí pokuty hned

Prázdniny jsou pro celníky obdobím, kdy na dálnici D5 odhalí nejvíce osobních aut bez platných dálničních známek. V posledních letech už většina provinilců vyměřené pokuty platí hned na místě, protože je mohou rovnou na dálnici zaplatit prostředni­ctvím platebních karet. Jedna jízda po dálnici se může šoférům osobních aut prodražit až o pět tisíc korun. K takové výši ale sahají celníci zcela výjimečně.

na místě přestupku. Jedna jízda po dálnici se může šoférům osobních aut prodražit až o pět tisíc korun. K takové výši ale sahají celníci zcela výjimečně. „Průměrná výše jedné uložené pokuty je 740 korun. Zajímavost­í ale je, že většinu pokut hradí přestupci platebními kartami prostředni­ctvím terminálu,“uvedla Blahutová. Těmi jsou vybavená auta hlídkující­ch celníků.

Do 18. června rozdali celníci na dálnici D5 mezi Rudnou u Prahy a Rozvadovem pokuty za 642 tisíc korun. Z toho 484 šoférů vyrovnalo pokutu právě prostředni­ctvím karet, 338 hotově a 47 si jich nechalo vypsat složenky s pokutou, na jejíž zaplacení pak měli 15 dnů.

„Platební terminály ve vozidlech velmi pomohly ve snížení nezaplacen­ých pokut cizinci. V minulosti se je pak nedařilo v zahraničí vymáhat, nyní většina cizinců platí hned kartou,“dodala mluvčí celníků Jitka Blahutová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia