MF DNES

Vega: Havel mi opravdu chybí

-

PLZEŇ Americká zpěvačka Suzanne Vega, jejíž tvorba dlouhodobě vychází z prvků folku, se včera historicky poprvé představil­a plzeňskému publiku. Suzanne Vega tentokrát hrála jen s dvojicí doprovodný­ch muzikantů - kytaristou Gerry Leonardem, který přikládal některým jemným songům rockové impulsy - a s basistou Tarasem Vološčukem z kapely Čechomor. Zpěvačka v Čechách vystupuje pravidelně a často se na tuzemská pódia vrací.

„Myslím, že od roku 1991 jsem tu byla mnohokrát a mám ráda vaše publikum. Společně s mým hudebním režisérem se sem proto rádi vracíme. On má totiž velmi bohaté zkušenosti s českými kapelami, jako například s Čechomorem, a spolupráci si nesmírně pochvaluje,“prozradila Suzanne Vega.

Vím, že do Čech jezdíte pravidelně, ale v Plzni jste asi ještě nikdy nebyla, viďte?

Ano, lidé se mně na to občas ptají a já si to také někdy nepamatuji. Ale teď jsem si jistá, v Plzni jsem dnes poprvé. Na prohlídku města jsem měla chvilku čas, tak bylo fajn vidět památky v centru.

Váš koncertní program je poměrně nabitý, jak to zvládáte v tomto počasí?

Ráda jezdím hrát do Evropy. Kvalita života je tu skvělá, což se někdy nedá říci o Spojených Státech, odkud pocházím. Ale samozřejmě v těchto horkých dnech je to trochu vyčerpávaj­ící. I když na druhou stranu - v New Yorku by to s počasím bylo podobné. Takže je vlastně jedno, jestli jsem teď tady, nebo tam.

Je o vás známé, že jste se přátelila s prezidente­m Václavem Havlem. Pamatujete si ještě, kdy jste o něm poprvé slyšela?

Ano, jeden můj známý mi o něm vyprávěl už v polovině 80. let, takže jsem věděla, že je dramatik, politicky aktivní a že je také zavřený ve vězení. A pak jsem také viděla koncert Plastic People, když byli v USA, takže i to byla příležitos­t se o něm dozvědět více.

A kdy jste se poprvé setkali?

Bylo to o hodně let později, myslím že až v roce 2006, když jsem byla v Olomouci na filmovém festivalu. Někdo se mě zeptal, jestli bych mu nezazpíval­a písničku k narozeniná­m, a díky tomu jsme se seznámili. Pak jsme se občas viděli, často si psali, a když jsem hrála v Praze, tak se dokonce přišel podívat na můj koncert a věnoval mi jednu ze svých knih. Je to člověk, kterého velmi obdivuji pro to, co se mu podařilo udělat pro vaši zemi a musím říci, že mi opravdu chybí.

— Tomáš Chochole

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Suzanne Vega Americká písničkářk­a při rozhovoru pro MF DNES.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Suzanne Vega Americká písničkářk­a při rozhovoru pro MF DNES.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia