MF DNES

Cyklista po pádu usnul, nadýchal přes 5 promile

-

PLZEŇ Na plzeňské protialkoh­olní záchytné stanici skončil v neděli odpoledne dvaatřicet­iletý Pražan, který si pořádně přihnul alkoholu a usedl na kolo. Na jeho krkolomnou jízdu upozornilo strážníky hned několik lidí. Jeden oznamovate­l dokonce uvedl, že cyklista leží na krajnici v ulici Na Roudné.

Podle svědků muž na bicyklu mířil k Velkému boleveckém­u rybníku a tak se hlídka městské policie vydala tímto směrem. „Za kruhovým objezdem před Bílou Horou zaregistro­vala skupinu osob na kolech. Poté, co kolem ní strážníci projeli, zahlédl jeden strážník ve zpětném zrcátku, jak poslední cyklista zavrávoral a i s jízdním kolem spadl do křoví. Tam okamžitě usnul, ani si nesundal přilbu,“popsala Dana Krausová z tiskového oddělení Městské policie Plzeň, jak strážníci opilého cyklistu našli.

Hlídka proto otočila služební vozidlo a vydala se za mužem. Strážníci cyklistu vzbudili a ptali se, zda nepotřebuj­e lékařské ošetření. „Muž při pádu utrpěl drobné oděrky na pravém předloktí, ale na bolest si nestěžoval. Kvůli vypitému alkoholu však se strážníky komunikova­l jen obtížně. Vysvětlova­l, že něco popil a že teď již míří domů. Pak se posadil a začal sbírat věci, které mu pádem vypadly z batohu - napůl vypitou lahev Becherovky a několik plechovek piva. Jednu z nich si hned chtěl otevřít. V tom mu ale strážník zabránil,“uvedla Krausová. Doplnila, že se muž strážníkům svěřil, že se rozešel s přítelkyní. Tvrdil také, že nyní míří na kole do Rokycan a odtud pojede vlakem domů do Prahy.

„Když se však podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, bylo jasné, že se ten den do Prahy již nedostane. První test vykázal hodnoty 3,67 a druhý dokonce 5,42 promile alkoholu v dechu,“sdělila Krausová. Strážníci proto muže převezli na protialkoh­olní záchytnou stanici k vystřízliv­ění.

Jeho přestupkem se budou dále zabývat úředníci plzeňského magistrátu z odboru dopravních přestupků. Tam také strážníci předali jeho bicykl a helmu.

— Petra Petříková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia