MF DNES

Chceš nový klub NHL? Dej 12 miliard

Slavná hokejová liga se po 15 letech blíží rozšíření. Zájem plane v Las Vegas, Quebeku i Torontu

- Karel Knap reportér MF DNES

Populární knížka s názvem Hokej pro pitomce se možná dočká dalšího vydání. Dílo bývalého výborného brankáře Johna Davidsona by jistě přilákalo nezanedbat­elné množství čtenářů ve městech, do nichž se nastěhuje čerstvě narozený klub National Hockey League.

Že se třicítka účastníků brzy rozmnoží, teď vypadá dosti pravděpodo­bně. Šéfové NHL v pondělí rozeslali kandidátům na rozšíření přihlašova­cí dokumenty. Vyplněné papíry by se měly vrátit do kanceláří v New Yorku nejpozději 10. srpna.

Hokejový obchod za mořem prospívá jako nikdy dřív. Roční příjem NHL se blíží čtyřem miliardám dolarů. I proto není přistoupen­í do vybrané společnost­i levnou záležitost­í. Jak napsal web TSN.ca, uchazeči si pro začátek musí připravit nejméně milion dolarů (skoro 25 milionů korun). A to, prosím pěkně, jen za podání přihlášky. Přičemž pouze část této sumy je vratná.

Trestná střílení jsou vzácná

Davidson v brožuře zmíněné v úvodu představuj­e hokejovým neználkům svět dunících mantinelů. Vysvětluje například, co je důležité při vhazování a z čeho se skládá výstroj. Představuj­e věhlasné hráče i týmy. S pomocí několika legend dává tipy, jak správně trénovat.

Víc než jako spisovatel se „JD“proslavil jako vynikající komentátor, později pracoval ve vedení St. Louis Blues a nyní je prezidente­m Columbus Blue Jackets. Právě tenhle klub z Ohia a taky Minnesota Wild se před 15 lety stali zatím posledními přistupují­cími do NHL.

Reportér listu Columbus Post-Dispatch v říjnu 2000 objasňoval čtenářům: „Trestná střílení jsou v hokeji dost vzácná a ještě vzácnější jsou góly z nich. Zelenáč David Výborný, pravé křídlo Blue Jackets, včera jedno proměnil.“

Poučný tón by žurnalisté mohli napříště použít v Las Vegas či v Seattlu. Naopak vzdělaná je veřejnost v Quebeku a Torontu, kde NHL sídlila (sídlí) a kde též plane touha po založení dalších ligových bašt. Touha však nestačí. Zatímco nováčci z Columbusu a Minnesoty byli vpuštěni mezi smetánku za poplatek 80 milionů dolarů, cena nyní stoupla na více než šestinásob­ek.

Směšně vysoký poplatek?

500 milionů dolarů. 12 miliard korun. Ta částka leckomu vyráží dech. „Je směšně vysoká,“citoval Lamara Hunta, jednoho z nedávných uchazečů o NHL, deník Kansas City Star.

Vždyť třeba Arizona Coyotes, jeden ze stávajícíc­h klubů, mají hodnotu přibližně 300 milionů.

Komisař Gary Bettman ale sumu obhajuje: „Jsme hospodářsk­y nejsilnějš­í v dějinách. I proto účast v procesu přijetí není jednoduchá. Zájemci to musí myslet vážně, mít finanční podporu a odpovědět nám na sérii otázek.“

Půl miliardy dolarů. Důkazy životascho­pnosti trhu. Čitelná struktura společnost­i. A přítomnost arény, dostatečně přepychové­ho domova nového týmu. To jsou hlavní pod- mínky NHL. Podnikatel­ské skupiny z Las Vegas i Quebec City do NHL nakročily nadějně.

První město by se vzhledem k poloze přirozeně zařadilo do Západní konference, to druhé by se hodilo do Východní konference.

Dost hokejem poblouzněn­ých fanoušků i peněz na zaplacení vstupenky do NHL by se našlo rovněž v Torontu, kde je poptávka po rivalovi místních Maple Leafs. Kdyby se však nový klub chtěl usadit v Ontariu, musel by zřejmě uhradit drahé odškodné právě majitelům Leafs za to, že se jim vetře do rajonu.

Stránka TSN.ca uvádí, že Mighty Ducks za průnik na trh obsazený Los Angeles Kings dali 25 milionů dolarů. S kvapícím časem by se patřičná suma určitě nesnížila. Koupě pozvánky do NHL by v Torontu klidně mohla přijít na více než 550 milionů dolarů (asi 13,6 miliardy korun).

Z Bettmana a spol. sálá sebevědomí. Liga královsky vydělává. Jen tak někoho nepřijme. „Nehodláme akceptovat přihlášku napsanou na ubrousku či zadní straně poštovní obálky,“pravil Bettmanův zástupce Billy Daly. „Chceme všechny zájemce zevrubně poznat.“

 ?? Foto: reviewjour­nal.com ?? Propadnou i hokeji? Las Vegas sází na to, že kromě hazardu město ožije i nejslavněj­ší hokejovou
ligou. Hrát by se mělo v komplexu, který bude ote
vřen příští rok.
Foto: reviewjour­nal.com Propadnou i hokeji? Las Vegas sází na to, že kromě hazardu město ožije i nejslavněj­ší hokejovou ligou. Hrát by se mělo v komplexu, který bude ote vřen příští rok.
 ?? Foto: AP ?? Průkopník Výborný Když Columbus v roce 2000 vstupoval do NHL, byl u toho i zlatý český hoch David Výborný (vlevo). Zazářil třeba prvním proměněným trestným střílením v historii klubu.
Foto: AP Průkopník Výborný Když Columbus v roce 2000 vstupoval do NHL, byl u toho i zlatý český hoch David Výborný (vlevo). Zazářil třeba prvním proměněným trestným střílením v historii klubu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia