MF DNES

Hry v Londýně selhaly: národ nesportuje

-

LONDÝN Gigantická, a přitom vkusná oslava sportu, nejlepší prezentace britské kultivovan­osti, dechberouc­í výkony Usaina Bolta či Michaela Phelpse, plážový volejbal u Big Benu – a při slavnostní­m zakončení song od Monty Python.

Takové bývají vzpomínky na jednu z nejlepších olympiád všech dob. Tak si i autor textu vybavuje necelé tři týdny v Londýně 2012; akce slouží v mnohém za vzor.

Ale i přes všechen třpyt jsou tu stíny – pro Velkou Británii docela bolavé. V pondělí totiž uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy Londýnu olympiádu přiklepli. A Tony Blair toho dne prohlásil: „Naší vizí je vidět mi- liony mladých lidí, jak díky síle Londýna začínají se sportem.“Dekáda uplynula – a vše je jinak. Bývalá ministryně pro olympiádu Tessa Jowellová vyřkla pro list Guardian nekompromi­sní hodnocení: „Místo generace dětí přeměněnýc­h na sportovce je tu generace těch, jež byly okradeny o možnost vůbec poznat, jaký sport by jim šel. Vrátili jsme se o mnoho let nazpět.“

Právě Guardian totiž k výročí londýnské kandidatur­y sestavil speciál několika textů zabývající­ch se jedním z klíčových odkazů her: v národě měly vzbudit, rozdmýchat a udržovat vášeň pro aktivní život.

Místo toho podle aktuálních úda- jů poklesl počet Britů, kteří sportují aspoň jednou týdně, za pouhého půl roku o 222 tisíc! „To je katastrofa,“řekl stínový ministr sportu Clive Efford. „A ukazuje to, že vládní škrty mají klíčový dopad.“

Za vším jsou pochopitel­ně peníze. Třeba v Newcastlu zavírali historický městský bazén ve velmi ironické datum: v srpnu 2013, přesně rok po konci olympijský­ch závodů. Radní z Leedsu Lisa Mulherinov­á říká: „Vláda tvrdí, že podporuje sport, ale v reálu se děje přesný opak.“

Slogan „inspirovat generace“nevychází. Olympiáda stála 9,3 miliardy liber (dnešním kurzem přes 355 miliard korun) a Britové se nyní pta- jí, zda částka neměla být investován­a do reálného sportu – rozuměj do údržby bazénů a hřišť, na něž nyní nejsou peníze – a nikoli do megaakce v Londýně, jakkoli úspěšné.

„Aktuálními údaji jsem velmi zklamán. Je čas na změnu,“říká ministr sportu Tracey Crouch. Ale totéž znělo už dříve. Hry měly dva hlavní cíle: oživit východní Londýn a inspirovat mladé. Je poloviční úspěch dost, nebo málo? Těžké rozhodován­í a pro pořadatele jinak výjimečné akce těžké bilancován­í. A dá se čekat, že případným evropským uchazečům o olympiádu tato fakta také moc nepomohou.

— Miroslav Němý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia