MF DNES

Sen Sereny žije dál. Po dalším obratu

-

LONDÝN (Od našeho zpravodaje) Centrálním kurtem ve Wimbledonu se rozléhala směs úžasu, obdivu a pobavení.

Diváci tleskali jedinečné show, kterou jim dvě výjimečné tenistky nabízely. Zároveň nevěřícně naslouchal­i výkřikům, kterými bojovnice své údery doprovázel­y.

Ten vítězný nakonec vydala Serena Williamsov­á. Současná světová jednička otočila nepříznivě se vyvíjející zápas proti té bývalé, Viktorii Azarenkové, a vyhrála 3:6, 6:2, 6:3.

Ve Wimbledonu postoupila už do semifinále.

A stojí dva kroky od trofeje.

Kdyby ji získala, velmi by se přiblížila tenisové nesmrtelno­sti. Serena se může stát teprve čtvrtou tenistkou historie a první hráčkou po 27 letech, která vyhraje všechny čtyři nejprestiž­nější turnaje v jednom roce. Naposledy Grand Slam získala Steffi Grafová.

Už samotný titul z Wimbledonu by pro ni znamenal aspoň zisk „špinavého Grand Slamu“, tzv. Serena Slamu, jak ho sama nazvala – triumfu na čtyřech grandslame­ch v řadě.

Slavila loni v New Yorku, letos v Melbourne i v Paříži. A je blízko i triumfu v Londýně. Jako by ale na ni tlak výjimečné události doléhal. Už před startem turnaje přiznávala: „Dostává se mi to na mysl častěji, než bych chtěla.“

Pak přiznala: „Je to něco, čeho bych samozřejmě hodně chtěla dosáhnout. Ale není divu, že je to zatím v tenise tak vzácná věc.“

Už mnohokrát se zdálo, že její sen skončí. Ve třetím kole Roland Garros prohrávala rovněž s Azarenkovo­u, pak ale vyhrála 10 z posledních 12 gamů a své šance zachránila. Poté musela zvládnout další třísetový thriller s krajankou Sloane Stephensov­ou.

V semifinále proti Timee Bacsinszké se po kurtu jen ploužila, trápila ji nemoc, přesto otočila zápas ze stavu 4:6, 2:3.

Také ve Wimbledonu už měla jednou namále. Ve 3. kole prohrávala s Heather Watsonovou v rozhodujíc­ím setu 0:3 a 4:5. Zápas ještě otočila, ale po něm prohlásila: „Už nebudu odpovídat na otázky, které se týkají Grand Slamu či Serena Slamu.“

Pokud ještě dvakrát vyhraje, stejně se jim nevyhne.

V boji o finále ji čeká Maria Šarapovová, nad níž posledních 16 zápasů vyhrála. Sotva lze pochybovat o tom, kdo bude zítra favoritkou.

Žena, která se blíží splnění snu.

— Ondřej Novotný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia