MF DNES

Tony, jeď! Štybarův tým zvládl kostky a má žlutý dres

- David Čermák reportér MF DNES na Tour de France

Čtvrtá etapa Tour de France, čtvrtý držitel žlutého dresu. Tentokrát si ho užívá Němec Tony Martin, který s trochou potíží zvládl i postrach mnohých soupeřů: kostky.

CAMBRAI Pavé. Cobbleston­es. Nebo hezky česky kostky. V úvodu Tour de France se sice našla řada jiných zajímavých témat, ale tohle slovíčko bylo i tak slyšet skoro neustále. Už před startem závodu se jich někteří obávali a s blížícím se čtvrtým dnem a etapou ze Seraingu do Cambrai se o nich mluvilo víc a víc.

„Proč bych se měl kostek po loňsku bát? Vždyť jsem se k nim ani nedostal,“vtipkoval ještě před začátkem závodu Chris Froome, lídr týmu Sky, pro kterého minulý ročník Tour skončil po dvou pádech nečekaně brzy.

Tentokrát se už pavé dočkal, zato ztratil (do jisté míry záměrně) pozici lídra závodu a žlutý dres, který má po 4. etapě už čtvrtého držitele. Ale týmu Sky takový vývoj vlastně i vyhovoval. Než nadejdou hory, ať si hlídá výsostný dres jiná stáj.

Tři kilometry před cílem se od Frooma i ostatních jezdců vedoucí 35členné skupiny urval Němec Tony Martin z týmu Ettix-Quick-Step. Peloton se ho chvíli snažil stáhnout, ale brzy bylo jasné, že se to nepovede.

V městečku Cambrai, první francouzsk­é zastávce letošní Tour, tedy oslavoval muž, který v předchozíc­h etapách o žlutý trikot pokaždé těsně přišel. „Je to úplně super,“radoval se v cíli i jeho týmový kolega Zdeněk Štybar. „Říkal jsem mu: Tony, jeď, jeď, zkus to!“

Martin na rady kamaráda dal a moc dobře udělal. Tempo v tu chvíli nebylo tak vysoké, takže když vystřelil vpřed, soupeřům se špatně reagovalo.

K tomu, aby mohl zaútočit, potřeboval nejdřív splnit základní podmínku: zvládnout kostky, které jsou na techniku jízdy extrémně náročné. Povedlo se, i když musela zafungovat týmová spolupráce. „Představte si, že Tony na předposled­ním sektoru píchl! Matteo Trentin mu dal kolo a on to takhle skvěle odjel na cizím,“líčil Štybar.

Skromně zamlčel, že i on sám byl jedním z hrdinů dne. Taktický plán týmu pomohl splnit, přestože sám měl také šanci útočit na vítězství. Jen co prosvištěl přes oblíbené kočičí hlavy, vypálil dopředu. Ale brzy zase zvolnil.

„Chtěl jsem to zkusit. Ale myslel jsem, že je Tony za mnou,“vysvětlova­l. „Pak jsem viděl, že tam není, takže jsem samozřejmě nestřídal, aby to dokázal dojet. A v poslední zatáčce jsem ještě maličko přibrzdil tu skupinku, která ho stíhala.“

Skvěle odvedená práce. A moc důležitá! Ettix si díky ní užívá žlutý trikot. Ale ani v táboře týmu Sky, který o dres lídra po jediném dni přišel, smutno nebylo. Naopak.

„Tonymu to přeju, jsem rád, že vede zrovna on. Je skvělý časovkář, ale víme, že v horách tak silný nebude,“říkal sesazený Froome. „A kluci z mého týmu si aspoň na chvíli odpočinou od hlídání dresu.“

Mezi tyhle kluky se počítá také Leopold König, který potvrdil, že ztráta vedoucí pozice je pro Sky v tuhle chvíli vlastně úlevou.

„Nemrzí nás to vůbec. Myslím, že je to jedině dobře,“netajil. „S tím, abychom žlutý dres udrželi, je dost práce a Tour je hodně dlouhá.“

König dorazil k týmovému autobusu jako poslední z jezdců Sky, v závěru raději pošetřil síly, které mu ubývaly po tahání tempa v první půli závodu a po přejezdu kostek. Prach, který se na nich usazuje, mu pokrýval ruce i obličej.

„Loni se mi na pavé jezdilo docela dobře, ale teď to bylo hodně těžké. Předtím jsme tvrdě pracovali, skoro 170 kilometrů. Člověk už je pak unavený,“líčil. „Bolelo to.“

Štybarovi se na kostkách nejlépe jezdí v dešti. Před závodem si ho přál, ale nakonec peloton zkropilo jen pár kapek. V sušších podmínkách zvládl obtížný terén celkem v klidu. „Zas tak náročné to nebylo. Není to Paříž-Roubaix, kde je těch sektorů osmadvacet,“připomněl závod, kde letos vybojoval pro Česko historické druhé místo. „Bylo vidět, že jezdci jako Froome a dokonce i Quintana se tam pohybovali celkem dobře. Což svědčí o tom, že to tentokrát bylo trochu snazší.“

Snazší, ale ne snadné. To nejsou kostky nikdy. I včera mnohým nadělaly potíže, například Francouz Pinot musel dvakrát měnit kolo.

Ale o vítězi se tentokrát rozhodlo až na asfaltu.

 ?? Foto: Christophe Ena, AP ?? Po kostkách, hlíně i trávě Peloton Tour na trati čtvrté etapy vstoupil do Francie. A občas se pořádně natřásal.
Foto: Christophe Ena, AP Po kostkách, hlíně i trávě Peloton Tour na trati čtvrté etapy vstoupil do Francie. A občas se pořádně natřásal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia