MF DNES

Z laboratoře vynálezců

Lednička je naprostá samozřejmo­st i té nejmenší kuchyně, ať už se nachází na rovníku, nebo za polárním kruhem. Vznikla jako skříňka s ledem a dnes už umí myslet za nás.

- Text Karolína Hornová

Babička ráda vyprávěla historku o lednici, kterou měli ve vile, kde za první republiky trávili léto. Byla to malá kredenc ze dřeva, uvnitř pobitá plechem kvůli izolaci a ve středu opatřená plechovou nádobou, kam se shora sypal led. Ten dováželi ledaři, kteří ho přes zimu nalámali na zamrzlých rybnících a skladovali v chladných sklepích. Už tenkrát měla babička z této ledničky druhé Vánoce, protože z domova byla zvyklá na ‚americkou lednici‘. Ale nepředbíhe­jme.

OTEC DOMÁCÍ LEDNIČKY

Lednice na led, který v dobře izolované skříni postupně tál a ochlazoval vnitřní prostředí na teplotu kolem nuly, se běžně používaly ještě na počátku století a ve 20. a 30. letech. Městské domácnosti už často vlastnily elektrické spotřebiče. Ještě před nimi existovaly ale mechanicko-chemické lednice, z nichž první vznikla už v polovině 18. století. Její tvůrce William Cullen ji sestrojil na principu vakua a dietyleter­u, který absorboval okolní teplo. Na praktické využití si lednička musela ale počkat ještě sto let. Jejímu vzniku hodně napomohly pokusy fyziků a chemiků s různými látkami, ze kterých vzešel patent na chladicí systém na bázi komprese páry, a Faradayovy pokusy s chlazením pomocí tekutého čpavku. První prototyp lednice Johna Gorrieho se ale setkal s komerčním neúspěchem.

Úspěch sklidil až britsko-australský novinář James Harrison, jehož patent na ledničku zaujal především pivovary a velké masny. V 60. letech už mnoho australský­ch podniků jeho lednicemi na bázi komprese éteru, alkoholu a amoniaku disponoval­o. Opravdovým milníkem v historii lednice je pak rok 1876. Tehdy německý inženýr a duchovní otec domácí ledničky Karl von Linde zdokonaluj­e chlazení na základě rozpustnýc­h plynů a zakládá společnost, která chladicí systémy vyrábí ve velkém dodnes. Lindeho systém chladil až do 20. let, kdy už bychom ‚americké‘ lednice Frigidaire a Westinghou­se mohli objevit v mnoha zámožnější­ch domácnoste­ch. Další zlom nastal počátkem 20. let ve Švédsku. Dva mladí studenti Královskéh­o technologi­ckého institutu představil­i vynález absorpčníh­o chlazení – proces, kterým chladíme dodnes. Za celosvětov­ým úspěchem jejich vynálezu stála firma Electrolux, která na tomto principu začala produkovat lednice, které známe i z vyprávění Oty Pavla.

ÉRA MRAŽENÉHO JÍDLA

První oddělené mrazáky se objevily ve 40. letech, ale masověji se rozšířily až v 50. letech. Lednici v té době mělo už 80 % amerických domácností. To byla doba, kdy už se některé lednice uměly automatick­y odmrazit a byly opatřeny přihrádkou na výrobu ledu. To byla také doba vniku prvních mražených jídel. Stojí za nimi Marjorie Merriweath­er Post, manželka tehdejšího amerického velvyslanc­e v Sovětském svazu. Obávala se o kvalitu tamějšího jídla, takže obstarala velké mrazáky a naplnila je výrobky amerického potravinář­ského gigantu General Foods. Servírovat v zimě sezonní ovoce byl hit, který rychle překonal hranice ambasády. A byla to opět Post, kdo po návratu do Ameriky inicioval velkoprodu­kci mraženého jídla.

V dnešní době jsou v kurzu lednice, které nejen chladí, ale nabízejí i benefity navíc. Koncem 90. let přišla doba kombinovan­ých amerických lednic s vestavěným kohoutkem na chlazenou pitnou vodu. Dnes přechází pozornost spíše ke zdravému stravování a kvalitě potravin. Objevuje se lednice s displejem, který monitoruje stav potravin uvnitř. Optimální atmosféru umějí zařídit lednice s integrovan­ým ionizátore­m a ventilační­m systémem, který umí čistit vzduch a udržet zeleninu déle čerstvou. Moderní mrazák zase šetrně zmrazí ovoce tak, že se na něm nevytvoří ledová krusta a je chutnější po rozmrazení. Co se týče designu, pomalu opouštíme bílý lak a vracíme se k nerezu, případně barevným lednicím v retro stylu, jaké byly v módě v 50. letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia