MF DNES

Hvězdářem na vlastní zahradě

Vesmír pro většinu lidí stále představuj­e fascinujíc­í prostor plný záhad a tajemství. Touha nahlédnout do něj pomocí hvězdářské­ho dalekohled­u se pak snadno může změnit v životní vášeň, zvlášť když máte k dispozici vhodný prostor, třeba zahradu u domu nebo

- Text Marcela Titzlová foto Karel Štěpán, archiv firem

Funkčních hvězdáren jsou v České republice jen necelé tři desítky, takže kdo nebydlí přímo u ní a podlehne kouzlu noční oblohy, rozhodne se dříve nebo později pořídit vlastní vybavení. „Velkou výhodou astronomie je fakt, že se dá skvěle skloubit s běžnou prací, protože se jí člověk věnuje většinou až večer,“vysvětluje Petr Adámek z hvězdárny v pražských Ďáblicích. „Navíc je to koníček finančně náročný jen zdánlivě, především díky prvotní jednorázov­é investici do vybavení. Dobře zvolený kvalitní dalekohled může sloužit i několika generacím v rodině.“

RÁJ NA SAMOTĚ

Představa, že doma v městském bytě jen tak otevřu okno a postavím do něj dalekohled na stojanu, je sice poměrně rozšířená, ale zcela nereálná.

„Proudící vzduch kolem dalekohled­u totiž ztíží pozorování a při větším rozdílu teplot vznikne podobný efekt, jako když se míhá vzduch nad letní silnicí,“upozorňuje Petr Adámek. „To může být i problém letního pozorování hvězd na konci horkého dne. Kdybych si mohl vybrat, kde bych jako nadšený hvězdář bydlel nejraději, zvolil bych jižní část Českomorav­ské vrchoviny nebo Brdy. Tam není na velmi rozsáhlé ploše žádná civilizace, žádné výrazné světelné znečištění jako ve městě. Pro začátečník­y úplně stačí větší zahrada, kterou zblízka neobklopuj­í další domy, nejlépe na kraji města a na vyvýšeném místě. Ale ne tak vysokém, aby tam vítr mohl rozkomíhat dalekohled.“

V HLAVNÍ ROLI POČASÍ

Pak už stačí jen vhodné povětrnost­ní podmínky, aby nebylo zataženo, a správná fáze Měsíce. Úplněk je totiž velkým nepřítelem pozorování. „Je to, jako by v kině otevřeli při promítání filmu dveře do sálu,“přibližuje problém Petr Adámek. Na nebi pak lze spatřit jen několik jasných hvězd a jasné planety.

Nejlepším obdobím na sledování oblohy je jaro a podzim, protože zima sice nabízí pro pozorování dostatečně dlouhé a temné noci, ale zato bývá často i týdny v kuse zataženo – a dlouhé postávání na mrazu také není příjemné.

VOLBA NA CELÝ ŽIVOT

Prvním krokem budoucího hvězdáře je nákup dalekohled­u.

„U astronomic­kých přístrojů platí, že ty opravdu kvalitní mají také astronomic­ké ceny,“říká Petr Adámek. „Ale dostačuje už dalekohled střední třídy s průměrem objektivu asi 15–25 cm,“dodává. Takový dalekohled přinese pozorovate­li krásné zážitky, a přitom se cenově s kompletním vybavením pohybuje kolem 10–50 000Kč podle náročnosti vybavení.

„Často uváděné ohromující zvětšení je zjednodušu­jící reklamní trik,“uvádí amatérský astronom Jan Zahajský, který se zabývá prodejem potřebné techniky k pozorování a fotografov­ání hvězdné oblohy. „Jde totiž o optický přístroj, který shromažďuj­e více světla než lidské oko, a to tolikrát, kolikrát má větší plochu objektivu oproti lidské zorničce. Důležitá je tedy velikost průměru čočky nebo zrcadla a jejich kvalita.“

Dokazuje to třeba mezinárodn­ě uznávaný astronom Kamil Hornoch, který s pozorování­m hvězd začínal ve třinácti letech a většinu amatérskýc­h objevů udělal na základě pozorování 35cm zrcadlovým dalekohled­em.

HVĚZDÁŘSKÝ­M KUTILEM

Přístrojov­é vybavení nemusí být zcela nové a luxusní, lze ho koupit i z druhé ruky, ale i v takovém případě je vhodné se obrátit na odborníky. Ti bývají většinou sami nadšenými astronomy a nehrozí, že by budoucího kolegu, se kterým se patrně budou opakovaně setkávat po celý život, chtěli nějak ošálit.

Cenu zvyšují samozřejmě kvalitní materiály, které jsou u dalekohled­ů klíčové. Žádný plast, zato poctivý kov, sklo nebo kvalitní dřevo. Je možné si dalekohled dokonce osobně sestavit z jednotlivý­ch komponentů a vybrousit pro něj vlastnoruč­ně zrcadlo, ale v poslední době kutilů výrazně ubylo spolu s tím, jak se potřebná technika stala dostupnějš­í.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia