MF DNES

Jak nepřilákat zloděje

-

NADMĚRNÁ SDÍLNOST

Současná facebookov­á generace je během komunikace na sociálních sítích velice sdílná, což zvyšuje riziko vloupání. Zejména mladí lidé se rádi pochlubí svými plány na exotickou dovolenou, prozradí, kdy vyrazí a na jak dlouho. Opatrní mnohdy nebývají ani jejich rodiče, kteří dávají na odiv své majetkové poměry a zveřejňují fotografie cenností. „Jedni ani druzí si neuvědomuj­í, že veřejně přístupné a nechráněné profily slouží zlodějům jako vodítko. Snadno a rychle si pak zmapují terén a půjdou najisto,“varuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečen­í domácností ze společnost­i Next.

VSTUPNÍ DVEŘE

Rozhodnete-li se pro prevenci, začněte u dveří, hlavního vstupního místa většiny zlodějů. Dobrým řešením jsou bezpečnost­ní dveře, které odpovídají třetí, lépe však čtvrté bezpečnost­ní třídě. „Řada lidí však zajišťuje vstupní dveře pomocí dílčích opatření – např. několika dodatečným­i zámky nebo závorou. Bohužel si však neuvědomuj­í, že při montáži je obvykle potřeba provrtat obvodové latě – tím se zeslabí jediný pevnější prvek běžných dveří, což znamená usnadnění práce zlodějům,“říká Pavlíček.

ZATAŽENÉ ŽALUZIE

Zloději vstupují do obydlí také oknem. Proto si dejte pozor na zatažené závěsy, žaluzie a rolety, zbytečně tak přitahujet­e pozornost. Pro zloděje je to jasný signál, že nejste doma, a může nerušeně loupit.

SOUSEDÉ A OKOLÍ

Bydlíte-li v rodinném domku, dbejte na dostatečné osvětlení pozemku, především u vchodových dveří. Zloděje odradí i udržovaná zahrada – posečený trávník značí, že je v domě někdo přítomen. Nenechávej­te na zahradě ležet nářadí ani žebřík, které by mohly zlodějům usnadnit práci. „Doporučuji udržovat dobré sousedské vztahy, které pomohou zvýšit bezpečnost vašeho obydlí,“uzavírá Ivan Pavlíček.

 ??  ?? V létě přibývá vloupání do rodinných domů a bytů, protože zůstávají kvůli dovoleným častěji prázdné. Pokud se chcete této nepříjemné zkušenosti vyhnout, je třeba nejen myslet na mechanické a elektronic­ké zabezpečen­í domácnosti, ale také dodržovat řadu...
V létě přibývá vloupání do rodinných domů a bytů, protože zůstávají kvůli dovoleným častěji prázdné. Pokud se chcete této nepříjemné zkušenosti vyhnout, je třeba nejen myslet na mechanické a elektronic­ké zabezpečen­í domácnosti, ale také dodržovat řadu...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia