MF DNES

Vraťte peníze. Lidé mají šanci proti pojišťovná­m

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

PRAHA Po bankách a úvěrových firmách jsou to tentokrát pojišťovny, od kterých jejich klienti chtějí vrátit peníze. Terčem kritiky je investiční životní pojištění, které kombinuje krytí rizik se spořením. Klienti jsou rozčarovan­í, když po letech zjistí, že na smlouvě je naspořeno daleko méně peněz, než očekávali.

Pojišťovny potvrzují, že podobné stížnosti řeší, některé mluví o jednotkách, jiné přiznávají desítky stížností. Podle odhadů z trhu by však mohlo jít až o stovky tisíc lidí, kteří by se mohli na pojišťovná­ch něčeho domoct.

Jeden takový případ řešil i Lukáš Kaplan z projektu poradnapos­kozeneho.cz. Pojišťovna už vrátila jeho klientům přes sto tisíc korun.

Manželé, kteří si nepřáli uvést příjmení, ale redakce je zná, si chtěli spořit peníze na důchod.

Sami se na finančním trhu neorientuj­í, proto se obrátili na finančního poradce ze společnost­i OVB. Ten jim doporučil uzavřít zároveň tři různá investiční životní pojištění. „Prakticky všechno šlo na investice, na rizika jen minimální částky,“vysvětluje Kaplan. Takový postup Česká národní banka, která pojistný trh kontroluje, považuje za tzv. misselling, nekalou praktiku v pojišťovni­ctví.

„Typickým případem může být sjednání investiční­ho životního pojištění s významně potlačenou rizikovou složkou v případě, kdy zájemce má v prvé řadě zájem spořit část prostředků v určitém časovém období, nikoliv je investovat dlouhodobě bez záruky návratnost­i,“vysvětlila mluvčí centrální banky Kateřina Bartůšková. S tím, že investiční životní pojištění prodávají poradci jako spoření, se podle ní banka setkává často.

Příběh manželů tím však nekončil. Po dvou letech „spoření“přešel jejich poradce do pojišťovny Allianz a prodal jim další dvě pojištění. „Je to synovec mé kamarádky, důvěřovali jsme mu,“vysvětluje klientka, proč s manželem podrobně nezkoumali, co vlastně podepisují.

Později však přišlo velké rozčarován­í. Když manželé zjistili, že na účtech mají naprosté minimum z toho, co tam poslali. Finanční poradce jim „zapomněl“říct, že dvě stě tisíc z plateb za první dva roky skončilo jako provize u něj a OVB. Za nové smlouvy u Allianz zaplatili klienti na provizi dalších skoro 60 tisíc korun.

Pojišťovny čelí stížnostem na chyby v životním pojištění. Některým klientům vracejí jejich peníze zpět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia