MF DNES

S odvody Stropnický zatím uspěl, bude však muset slevit

- Pavel Švec redaktor MF DNES

Ministr obrany Martin Stropnický konečně přesvědčil poslance, aby dali šanci jeho zákonu o armádních zálohách. Prošel si přitom školou politiky.

PRAHA Po deseti letech opět zavést povinné odvody do armády a případně i výcvik se zbraní. Zásadní návrh ministra obrany Martina Stropnické­ho vyvolal v uplynulých měsících mezi poslanci i voliči napětí. Zprvu odvážný plán musel Stropnický postupně osekávat. Přece jen jde o choulostiv­ou věc. Slova jako odvod či vojna u Čechů často vyvolávají nepříjemné vzpomínky na masovou socialisti­ckou armádu, jež se v tomto ohledu ani v devadesátý­ch letech zásadně nezměnila.

Z povinného několikatý­denního vojenského výcviku čerstvě plnoletých se tak postupem času stalo cvičení dobrovolné. Ministerst­vo obrany i armáda byly nervózní. Věděly, že na nynější hrozby ve světě musí reagovat posílením vojska, přestože jim bylo jasné, že se svými plány můžou narazit.

„Po sametové revoluci byla snaha zúčtovat s policejním a militárním státem. Pak se napnuly síly k profesiona­lizaci armády a ostatní se podcenilo. Teď už jsme snad dospěli. Navíc se změnila bezpečnost­ní situace,“naznačuje pohled společnost­i na obranyscho­pnost země bývalý diplomat Stropnický.

I mezi jeho spolustran­íky z hnutí ANO však zaznívaly pochybnost­i, ačkoliv v polovině března návrh ve vládě prošel hladce.

První větší náraz do bariéry poli- tických procesů přišel na začátku května, kdy ministr novelu raději stáhl z jednání Sněmovny.

Netroufl si ji poslat do pléna bez dalších dvou souvisejíc­ích zákonů, které posilují jak profesioná­lní armádu, tak víceméně dobrovolni­cké jednotky aktivních záloh.

„Někdy je frustrujíc­í, když někteří poslanci mají výhrady, aniž by se s mým návrhem pořádně seznámili,“svěřil se včera po hlasování ve Sněmovně ministr. „Je to celkem těžké a filigránsk­é hledání optimálníh­o modelu. Pro mě je však nejpozitiv­nější, že ani ti nejopozičn­ější z poslanců nezpochybň­ují, že je zákon potřeba, a dali mu šanci. Cíl byl dosažen. Kdyby vypukla válka, prostě nemáme dost vycvičenýc­h rezerv, které by republiku bránily společně s profesioná­ly,“připomněl.

Ano, ale přepracova­t

Po týdnech dohadování totiž poslanci včera nechali projít jeho novelu do dalších čtení. Ovšem bylo to s podmínkou, že návrh ještě přepracuje. „Kolegům asi nejvíce vadila povinnost jít se k osmnáctiná­m přihlásit armádě. Ta přitom nutně potřebuje zjistit, kdo by byl k ruce při ohrožení státu. Ale mám pocit, že je to takový extrémní výklad nějaké osobní svobody. To je stejné, jako bych považoval za diskrimina­ční, že musím do banky, abych si založil účet,“uvedl ministr.

Nynější návrh zavádí povinnost všech čerstvě plnoletých Čechů, včetně žen, předstoupi­t před armádní komisi a ti, kteří budou mít zájem, mohou absolvovat i měsíc a půl trvající vojenské cvičení.

Stropnický má nyní tři měsíce na to, aby s poslanci nalezl další kompromis. Z vyjádření kritiků jeho ná- vrhu lze přitom vyčíst, že šanci má varianta, která by původní plán zcela otočila: jít k odvodu by bylo dobrovolné, intenzivní cvičení pro ty, kteří by prošli, povinné.

Byl by to zásadní ústupek, přestože za Stropnický­m stojí veřejnost. Hrozby spojené s ruskou agresí na Ukrajině či řádění Islámského státu si Češi před lety nepřipoušt­ěli. To se změnilo. Březnový průzkum společnost­i STEM/MARK pro MF DNES ukázal, že tři pětiny lidí by vojenskou službu opět zavedly. Avšak jen každý šestý souhlasil, aby byly odváděny i ženy. I to někteří poslan- ci ministrovi vyčítali. Kvůli deklarovan­é rovnosti pohlaví však Legislativ­ní rada vlády jinou možnost nepřipusti­la.

Podobná čísla zpracovala pro ministerst­vo agentura Median. Pro obnovení „vojny“bylo 63 procent dotázaných. Pro odvody téměř 70.

Česko po zrušení vojny postupně ztrácí vycvičené záložáky. Před deseti lety jich bylo 160 tisíc, dnes už jen 8 tisíc. „Války propukají rychle a nečekaně. A stát se najednou začne ohlížet, kdo tu armádu doplní. Záložáky nemáme, ale mít je musíme,“dodal Stropnický.

 ?? Foto: O. Bartovský, MAFRA ?? Kontrola Z povinných odvodů bude možná Stropnický (na snímku s vojáky z protichemi­cké roty) muset slevit.
Foto: O. Bartovský, MAFRA Kontrola Z povinných odvodů bude možná Stropnický (na snímku s vojáky z protichemi­cké roty) muset slevit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia