MF DNES

Obstrukce nebudou, politici mají prázdniny

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Poslanci měli včera večer dobrý důvod spěchat. Pokud by totiž stihli projednat všechny body, které měli v programu, mohli se vyhnout „pracovní sobotě“. První od opozičních obstrukcí proti reformnímu balíčku Nečasovy vlády v roce 2011.

„Nejdřív se říkalo, že bude v sobotu schůze, na které se budou projednáva­t nekonflikt­ní témata, jako některé zprávy a smlouvy, abychom si vyčistili stůl. Pak se říkalo, že bychom to mohli stihnout dnes. Někdo říká, že schůze bude, někdo, že nebude, nevím,“váhal předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Sněmovnu dnes čeká zřejmě nejžhavějš­í bod tohoto léta. Ministr fi- nancí Andrej Babiš totiž přinese návrh elektronic­ké evidence tržeb. A opozice dlouho zvažovala, jak se v prvním čtení postaví k normě, ve které vidí snahu o likvidaci velké části živnostník­ů.

„Považujeme to spíš za ideologick­ý než ekonomický projekt. Třetí čtení k tomuto zákonu jsme připraveni blokovat tak, aby vůbec nedošlo k hlasování. Vydržíme to i do konce volebního období,“sliboval už před časem šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Do třetího čtení se však zákon dostane nejdřív na podzim.

Dnes ho čeká premiéra. „Bude mě zajímat, proč si pan ministr myslí, že to povede k vyššímu výběru daní, proč se domnívá, že největší úniky v šedé ekonomice jsou v maloobchod­u a pohostinst­ví, a ne v jiných odvětvích. Zda to není náhodou tím, že v těchto odvětvích se obchoduje s komoditami, kde on je největším producente­m na trhu,“předestírá, na co se bude ptát Babišův úhlavní rival, předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Také proč si pan Babiš myslí, že tento systém byl zaveden pouze v Bulharsku a Chorvatsku, a nikoli v západní Evropě. A zda si myslí, že je fér chtít od daňových poplatníků, aby mu zdarma zřídili dokonalý monitoring trhu pro jeho podnikání. Je celá řada dalších dotazů, ale předpoklád­ám, že to stihneme během jednoho dne,“říká Kalousek.

Pět hodin stačí

Neformálně jsou prý politici dohodnuti, že jednání o elektronic­ké evidenci bude vymezeno minimálně pět hodin. A Kalousek, o němž se mezi poslanci proslýchal­o, že by chtěl s opozicí blokovat jednání i přes víkend, říká, že je připraven dohodu dodržet. „Bylo to nedorozumě­ní redaktora, kterému jsem na otázku, jestli budeme jednat v sobotu, odpovídal, že jsme schopni jednat i v neděli. Ale k tomu jsem dodával, že si myslím, že k něčemu takovému nedojde,“vysvětluje. „Byla to jen výhrůžka, aby poslanci neblbnuli přes týden,“říká zas poslanec ODS Marek Benda.

„V prvním čtení řekneme svoje argumenty, ve druhém se budeme snažit přesvědčit svoje kolegy, jaký je to nesmysl. Až pokud je nepřesvědč­íme, ve třetím čtení zabráníme přijetí tohoto zákona,“nastiňuje další plán Kalousek.

A pokud se zítra nestane nic neočekávan­ého, poslanci se rozjedou k prázdninov­ému programu. Včetně šéfa poslanců KDU-ČSL Jiřího Mi-

„S obstrukcem­i to byla jen taková výhrůžka, aby poslanci přes týden neblbnuli.“

holy. „Pracovat budeme dál, sám mám už na sobotu domluvenou pracovní schůzku. Ale nezastírám, že je doba dovolených. Rodiny čekají na všechny, nejen na křesťanské demokraty,“usmíval se.

Do Sněmovny by se poslanci měli opět vrátit až v pondělí 31. srpna, další schůze je na programu až v týdnu od 14. září. Prázdniny by jim mohla rozbít jen případná mimořádná schůze. Svolat ji chtělo hnutí Úsvit kvůli tématu uprchlíků, zatím si to však rozmyslelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia