MF DNES

Kramný není oběť, říká znalkyně

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

OSTRAVA Petr Kramný pod stolem silně žmoulá červenou tužku. Psycholožk­a a soudní znalkyně Helena Khulová v té chvíli před soudem detailně rozebírá jeho osobnost. Vyšetření ukázala, že byla velmi patrná jeho závislost na manželce.

„Má strach z opuštění, do vztahu poté nastupuje násilí, zlost, nenávist a hněv. Neschopnos­t nést ztrá- už zítra v časopisu Víkend DNES

Psychologi­cká analýza Petra Kramného, obžalované­ho z vraždy manželky a dcery, přišla se závažným zjištěným: znalkyně uvedla, že jeho psychika neodpovídá tomu, že by byl obětí. Šokující výsledky jídel z pytlíku

tu přízně manželky, pocit bezmoci a ztráta naděje vedou k uvolnění dlouho potlačovan­é agrese, což může vyvolat až vražedné impulzy,“vysvětlova­la znalkyně Khulová. Právě tento popis podle vyšetřovat­elů sedí na motiv – podle žalobce Víta Legerského to totiž byla právě povaha Kramného v souvislost­i se závislostí na manželce Monice a strachem, že o ni přijde.

„Zabývala jsem se obžalovaný­m jako obětí i pachatelem a jeho psychika vůbec neodpovídá tomu, že by byl obětí,“vyhodnotil­a jeho osobnost Khulová.

Advokátka Kramného Jana Rejžková závěry psychologů bagatelizu­je. „Psychologi­cké studie lze jen těžko aplikovat na konkrétníh­o člověka. Nejdůležit­ější je motivace, ale můj klient důvod neměl,“trvá na svém Rejžková.

Kramný se v té chvíli u soudu ani nepohne. Podle psycholožk­y navíc u muže, který sedí na lavici obžalovaný­ch, chybí typický pocit viny či zoufalství nad tím, jestli něco nezanedbal.

„Pocit viny nebývá u lidí, kteří se na to připraví. Ale nevylučuji, že tam ten pocit je ve vztahu k dceři,“upřesnila znalkyně.

U ambivalent­ních vztahů, jak znal- kyně označuje ten Petra Kramného k manželce Monice, je však běžné, že po ztrátě partnera si jej přeživší zcela idealizuje a není schopen připustit nic negativníh­o.

V Kramného případě to však podle psycholožk­y Khulové neplatí. Upozornila, že obžalovaný zmiňuje, jak jeho manželka křičela na dceru nebo že trávila příliš času na sociálních sítích.

„Pan Kramný si po smrti své ženy cíleně zjišťoval informace o její nevěře. To ovšem odporuje posttrauma­tickému stavu. U toho by nastoupila deprese. Člověk v takovém stavu nemá na to, aby poslouchal, co nechce. Tam musela být připraveno­st, nějaký skrytý motiv,“zhodnotila znalkyně.

Svědci se pozastavov­ali také nad tím, jak se Kramný choval i bezprostře­dně poté, co – alespoň podle jeho verze – nalezl svou ženu a dceru mrtvé. Vyšetřovat­elé totiž vědí, že jakmile Kramný zabouchal na dveře sousedního pokoje, aby zdejší turisté přivolali pomoc pro jeho rodinu, sám telefonova­l do pojišťovny. Přesně nadiktoval data narození a také čísla pojištění z kartičky, kterou držel v rukou.

„Každý reaguje jinak. Jeho reakce by byla adekvátní. Jediné, co nese- dí, jsou ta přesná data. Už jen to, že měl energii jednat s pojišťovno­u... Obžalovaný má tendenci si věci dlouhodobě promýšlet,“uvedla Khulová.

Detailním zkoumáním Kramného, který dělal testy, jež vyhodnocov­aly počítače, se zjistilo, že ve chvílích, kdy měl pesimistic­ké nálady, směřovaly jeho úvahy k sebevraždě. „Ale k provedení chybí deprese nebo beznaděj,“dodala znalkyně.

Naráží tak na takzvanou rozšířenou sebevraždu – žalobce Legerský se totiž domnívá, že Kramný původně uvažoval o tom, že zabije i sám sebe, ale nesebral k tomu odvahu.

Kramný navíc vykazuje rysy narcisismu.

„Právě narcistní sklony souvisí se sebedestru­kcí – to ve chvíli, kdy člověk nevidí před sebou dobrou budoucnost,“upřesnila znalkyně Khulová a dodala, že rozšířená sebevražda se měla týkat všech tří: jak Kramného, tak jeho manželky a dcery. Vyšetřovat­elé za její vraždou vidí jako motivaci strach obžalované­ho, že zůstane bez rodičů.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? U soudu Petr Kramný včera poslouchal, jak jeho osobnost detailně zhodnotila soudní znalkyně.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA U soudu Petr Kramný včera poslouchal, jak jeho osobnost detailně zhodnotila soudní znalkyně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia