MF DNES

Starosta chce více peněz za pozemek. Pro obec i pro sebe

-

PARDUBICE Stavbu důležité silnice R35 může zdržet starosta obce Časy na Pardubicku Zdeněk Seidl. Není spokojený s tím, kolik Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) nabízí za výkup pozemků. Nechce prodat ty obecní, ani svoje.

Státní organizace nabízí poté, co začala platit novela zákona, majitelům pozemků 120 korun za metr čtvereční. To je osminásobe­k původní ceny. Cílem novely bylo urychlit stavbu silnic a železnic, a to právě díky vyšším výkupním cenám.

„Zatím nic neprodávám­e. Předpoklád­ám, že budou další jednání, protože zastupitel­stvo návrh neodsouhla­silo,“uvedl starosta Seidl.

Ke stavbě silnice potřebuje ŘSD vykoupit 17 tisíc metrů čtverečníc­h obecních pozemků a téměř dvojnásobn­ou plochu, která je ve vlastnic- tví starosty. Ten by dostal od státu 3,8 milionu korun, obec pak dva miliony.

Starostovi vadí, že po dokončení stavby přibude obci do správy další majetek v podobě doprovodný­ch komunikací či zelených ploch. Na péči o ně mu prý peníze nikdo nedá, a proto chce více. Na otázku, proč tak činí jako soukromník, však jasnou odpověď nemá. „To spojujete do kupy dvě různé věci,“uvedl Seidl.

Novela zákona dovoluje ve zcela výjimečnýc­h případech udělit výjimku, která majitelům může přinést až šestnáctin­ásobek původní ceny. Pokud by silničáři k tomuto kroku přistoupil­i, přišel by si Seidl na více než sedm a půl milionu.

ŘSD však speciální nabídku pro starostu ani obec nechystá. „Stanovili jsme jasné pravidlo, že budeme nabízet až do konce výkupů osminásobe­k, se kterým jsme oslovili všechny předchozí majitele. Jestliže nám osm set vlastníků podepsalo smlouvy a pozemky prodali, tak nebudeme v průběhu zvedat cenu. Nemáme k tomu důvod,“uvedl ředitel pardubické pobočky ŘSD Bohumil Vebr.

Se zahájením výstavby prvních dvou úseků rychlostní komunikace R35 v celkové délce 27 kilometrů počítají silničáři koncem příštího roku.

Jedná se o trasu od dálniční křižovatky v Opatovicíc­h nad Labem do Ostrova u Vysokého Mýta. ŘSD už v obou úsecích obeslalo veškeré vlastníky dotčených pozemků. Zatím se mu na prvním úseku podařilo vykoupit 79 procent pozemků, na druhém pak 56 procent.

— Martin Švec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia