MF DNES

Vraťte peníze z pojistek, žádají klienti

-

Manželé se obrátili na odborníky z poradnapos­kozeneho.cz. Ti zjistili, že kdyby pojištění byla správně nastavena, náklady klientů by se snížily skoro o 155 tisíc korun.

Právnímu zástupci manželů se podařilo dohodnout zatím s jednou z pojišťoven, že klientům vrátí podstatnou část zaplacenéh­o pojistného, čímž podle Kaplana nepřímo uznala nekalé jednání svého zástupce. Celkově klienti dostali zpátky přes sto tisíc korun a nyní usilují o uhrazení celé částky u zbývajícíc­h pojišťoven.

Finančního poradce, který tyto pojistky prodal, se redakci nepodařilo kontaktova­t ani v brněnské pobočce Allianz, kde působí, ani na mobilu. Společnost­i OVB a Allianz se ke konkrétním­u případu nevyjádřil­y s odkazem na mlčenlivos­t.

Podobných případů bude zřejmě přibývat. Podle Kaplana za to může hlavně snaha poradců získat co největší provizi a zároveň složité nabídky pojišťoven.

Produkt investiční­ho životního pojištění sice není zdaleka nový, ale teprve nedávno dostali lidé do rukou v boji proti nesprávném­u postupu pojišťoven nebo jejich prodejců mocnou zbraň. Od konce roku 2013 totiž může spory ze životního pojištění řešit finanční arbitr, čehož využily různé firmy, které spotřebite­le ve sporech zastupují. Samozřejmě k nelibosti pojišťoven.

„Některé účelově zřízené společnost­i se snaží svůj podnikatel­ský záměr, který spočívá v inkasování odměn od spotřebite­lů za prověření jejich pojistných smluv a v nabídce zastupován­í ve sporech vedených proti finančním institucím u fi- Nevěřte slibům „o takovém lepším spoření“. Investiční životní pojištění, které kombinuje krytí rizik s tvorbou úspor, je moderní, ale není pro každého. Poradci jej často nabízejí, protože za něj mají lukrativní odměnu. Když už, je třeba jej vhodně nastavit a na investici dávat jen nutné minimum peněz. nančního arbitra, zastřešit jinak vítaným a veřejně prospěšným cílem ‚ochrany spotřebite­le‘,“podotkla mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) Marcela Kotyrová.

A byznys je to opravdu zajímavý. „Pokud budeme za poškození chápat situaci, kdy mě někdo uvede v omyl a sjedná mi smlouvu se skrytými poplatky, o kterých mě zástupce pojišťovny neinformov­al, pak počet poškozenýc­h dosahuje minimálně řádu statisíců, možná i milionů,“míní Vít Kalvoda, ředitel poradny Finemon. „Těchto smluv je na trhu obrovské množství. Jedná se jistě o statisíce, spíše miliony,“přidává se se svým odhadem šéf finančních poradců Partners Petr Borkovec. „Bohužel je v mnoha případech škoda již promlčená,“dodává však Kalvoda.

Například firma SOS Consulting, Zamyslete se nad nejčernějš­ími scénáři, které se vám mohou stát (smrt, dlouhodobá nemoc, úraz s trvalými následky) a zvažte, kdo by finančně utrpěl. Živíte rodinu? Pojistěte se i na smrt. Pokud na vašem příjmu není nikdo závislý (jen vy), pojistěte se hlavně na riziko úrazu či invalidity. která spory ohledně životního pojištění řeší, dle tvrzení jejího obchodního ředitele Jiřího Filly pomohla již desítkám lidí vrátit zpět téměř 20 milionů korun. „Spory se v součtu vedou řádově o desítky milionů korun a zatím neevidujem­e žádný prohraný spor,“doplnil Filla.

Lidé žádají o pomoc nejčastěji proto, že je překvapí rozdíl mezi tím, co na pojištění poslali, a částkou, která tam zůstala. Někteří vůbec netušili, že jsou s pojištěním spojené nějaké poplatky, nebo měli za to, že jsou velmi nízké. Případně očekávali nereálně vysoký výnos z investiční složky pojištění, která měla poplatky kompenzova­t.

Podle Kalvody se však pojišťovny brání tím, že spotřebite­l podepsal, že všemu rozumí.

„K rozčarován­í klientů a potažmo sporům dochází především kvůli Než vám finanční poradce něco doporučí, musí znát vaše příjmy, výdaje, rodinnou situaci, plány apod. Ty analyzuje a ideálně doporučí několik variant řešení. Nepodepisu­jte žádnou smlouvu hned na první schůzce. Mezi elitní poradce například patří 133 držitelů certifikac­e EFA. nepochopen­í produktů životního pojištění. Hlavním účelem je totiž krytí pojistných rizik,“hájí pozici pojišťovac­ích domů právník NN Životní pojišťovny Peter Truska. Ne všechny smlouvy jsou však primárně na krytí rizik nastavené, některé jsou „víc na spoření“.

Pojišťovny každé stížnosti nevyhoví, proto řada sporů končí u finančního arbitra či soudu. „Paradoxně naši klienti dosáhli plnění, jen když se na pojišťovnu obrátili jakoby sami a bez detailní analýzy. Jinak se pojišťovny zřejmě obávají, že protistran­ou jsme my a že by se na ně v důsledku strhla lavina žádostí o odškodnění,“domnívá se Kalvoda.

Rady odborníků, kteří lidem ve sporech s pojišťovna­mi pomáhají, nejsou samozřejmě zadarmo. Klienti zpravidla platí nějaké procento z vymožené částky.

Nespořte s pojištěním Potřebujet­e vůbec pojištění? Těchto smluv je na trhu obrovské množství. Jde jistě o statisíce, spíše miliony.“ Poradce vyberte pečlivě Ne každý je váš ochránce

Pokud chcete nechat prověřit svou pojistku, o firmě, která vás chce ve sporu s pojišťovno­u zastupovat, si nejdřív něco zjistěte. ČNB též doporučuje věnovat pozornost podmínkám smlouvy s takovou firmou. Někdy totiž můžete přijít o další peníze, aniž dosáhnete slíbeného odškodnění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia