MF DNES

Čínské akciové rodeo končí, strach zůstává

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Čínský kapitalism­us v praxi včera předvedla tamní vláda. Na hromadný úprk z hlavních akciových trhů, který vyděsil investory po celém světě, zareagoval­a po svém – prostě jej zakázala.

A nutno říci, že úspěšně. Po státním zásahu se na trhu už opět zelenalo a hlavní čínské akciové indexy rostly i o více než pět procent.

Nekompromi­sní intervence, v rámci kterých třeba vláda zakázala prodávat podíly velkým akcionářům na šest měsíců, však nemusí být všelékem. Investoři se totiž bojí průběžného dofukování bubliny, která bude jen udržovat nerealisti­cké ocenění tamních firem.

„Otázkou samozřejmě zůstává, zda přetlačí volný trh, tedy retail a soukromé a zahraniční investory,“zamýšlí se Tomáš Vlk, analytik Patria Finance.

Navíc akciové rodeo může jen předznamen­ávat skutečné problé- my. Samo o sobě totiž není původcem strachu.

Až třetinový pád hodnoty akcií v posledních dnech podle všeho dokazuje, že se čínské akcie během několika měsíců přehřály, hodnota tamních cenných papírů od podzimu vystřelila o 150 procent.

Brutální růst hnala investiční horečka drobných i firemních investorů, kteří vsadili na mínění řady ekonomů, že tamní trh poroste. To již neplatí a aktuální hodnoty akcií dle řady ukazatelů neodpoví- dají výsledkům tamních firem a ekonomiky jako celku. I proto přišel pád.

„Aktuálním problémem pro mnoho čínských firem je, že v období růstu použily vlastní akcie jako zástavu pro zajištění nových půjček. Při současné korekci se banky snažily těchto akcií zbavit,“dodává odborník na čínský trh Jonáš Mlýnek z brokerské společnost­i Lynx.

Mnohem zásadnější­mi indiciemi o stavu čínské ekonomiky však nebudou nevyzpytat­elné akciové in- dexy, ale data o vývoji tamního HDP, průmyslové výroby a spotřeby domácností, která by měly tamní úřady zveřejnit za několik dní.

Poslední zveřejněná data za první čtvrtletí nepřesvědč­ila, Čína prochází zásadním přerodem ekonomiky. To vše v kombinaci s aktuálními výkyvy na burze nutí zahraniční investory k obezřetnos­ti.

„Propad na čínských trzích má samozřejmě silnější dopad i na světové trhy. Zahraniční investoři tak mohli přijít o značnou část svých in- vestic,“říká Mlýnek. Podle něj se „zchudnutí“tamních investorů může brzy projevit i ve spotřebě obyvatel. To by nebyla dobrá zpráva pro firmy, které v Číně prodávají. To platí i pro tuzemské hráče jako Škoda Auto či pro úvěrovou společnost Home Credit Petra Kellnera, který na Čínu po problémech v Rusku hodně sází.

„Škodu to jistě zasáhne. Poptávka na světově největším automobilo­vém trhu klesá, jelikož lidé ztrácejí své bohatství na akciovém trhu. Obecně to bude mít dopad na spotřebite­lskou aktivitu i investice v zemi, proto musí české firmy očekávat dopad,“myslí si Mlýnek.

Zástupci firem zatím o ztrátách nemluví. „Situaci na čínském trhu bedlivě sledujeme, bylo by však předčasné spekulovat o důsledcích momentální­ho propadu akciového trhu,“říká Tomáš Kubík z tiskového oddělení mladoboles­lavské Škody Auto, pro kterou je Čína dnes vůbec největším trhem.

„Současné dění na burze nevnímáme jako signál ohrožení čínského růstu. Čínská vláda dosud vždy citlivě a promyšleně používala veškeré nástroje, aby udržela ekonomický růst. Naše úvěry podporují spotřebu domácností a lze tak říct, že se nepropisuj­í do nějakých bublin na akciovém trhu,“popisuje Milan Tománek, šéf komunikace skupiny Home Credit.

Brutální výprodej čínských akcií utnula až tamní vláda. Obavy o stav ekonomiky však zůstávají a ve střehu jsou i české firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia