MF DNES

Levný benzin a nafta vyhánějí lidi z autobusů a vlaků

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Veřejná doprava v Česku musí po letech růstu začít více bojovat o své zákazníky, zavinila to příznivějš­í cena pohonných hmot. Zatímco dřívější zdražení vlakům a autobusům přilákalo více cestujícíc­h, teď se po výrazném zlevnění lidé vracejí zpět do aut.

Ukazují to údaje o počtu přepravený­ch lidí v autobusech a vlacích za první čtvrtletí letošního roku zveřejněné ministerst­vem dopravy i například data o tankování na čerpacích stanicích. Po letech, kdy se vagony Českých drah plnily cestujícím­i, hlásí firma úbytek.

„V prvním čtvrtletí jsme zaznamenal­i určitý pokles počtu přepravený­ch cestujícíc­h,“potvrzuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle statistik za všechny dopravce ubylo v meziročním porovnání více než 90 tisíc lidí.

Podle Šťáhlavské­ho stojí za poklesem více faktorů – od ceny pohonných hmot přes teplou zimu, která neodradila řadu lidí od jízdy po silnici až po demografic­ký vývoj. „Společnost stárne, odrostly někte- ré silnější ročníky školou povinných, klesá především počet pravidelný­ch cest do školy,“dodal Šťáhlavský. „Mírný pokles lze připisovat neúspěchu regionální dopravy, kde se projevila výluková činnost i škrty některých krajů,“doplňuje Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě.

Dopravní statistiky však ukazují, že lidé dávají vlaku přednost, pokud cestují na delší vzdálenost. Přepravní výkon, tedy počet cestujícíc­h násobený ujetými kilometry, vzrostl o pět procent.

To potvrzují data Českých drah o čím dál větším počtu cestujícíc­h mezi Prahou a Brnem, kteří se chtějí vyhnout prodlevám kvůli opravám na D1. Růst hlásí také soukromí dopravci mezi Prahou a Ostravou.

Roste městská doprava

Železnice lákala v minulosti nové zákazníky nejen cenou, ale i zlepšením služeb a modernizac­í vozového parku. Za poklesem zájmu o cesty vlakem stojí však také jiný faktor, který by mohl v budoucnost­i naopak více lidí do vlaků přilákat – letos se rozběhla modernizac­e řady tratí a s nimi spojené výluky.

„V období hlavní stavební sezony očekáváme negativní dopad silné výlukové činnosti a nutnost častého, případně dlouhodobé­ho přestupu na náhradní autobusovo­u dopravu, tyto dopady se budou tedy projevovat téměř po celý rok,“dodal Šťáhlavský. Podle něj jsou však i přes výluky čísla za druhá čtvrtletí mírně pozitivněj­ší, než dopravce čekal.

Jediným segmentem, který letos roste, je městská hromadná doprava. V minulosti docházelo kvůli rozdílné metodice sčítání cestujícíc­h k velkým výkyvům ve statistiká­ch. Přesto by mohlo například zlevnění ročních jízdenek v Praze přinést místo odlivu naopak nové zákazníky. „U městské dopravy je potřeba připisovat mezikvartá­lní výkyvy i počasí. V řadě měst platí, že čím je lepší počasí, tím více lidí jezdí pěšky nebo na kole,“dodal Vyka.

Nový trend potvrzují i pumpaři, zlevnění pohonných hmot se podle nich projevilo i na jejich lepším odbytu. Za první pololetí rostly podle Václava Louly z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu prodeje zhruba o šest procent u nafty a o tři procenta u benzinu.

„V případě nafty je důvodem i oživení ekonomiky a větší poptávka po nákladní dopravě,“říká Loula. Za většími prodeji benzinu vidí hlavně častější jízdy osobních aut. „Je k tomu nutno připočítat, že byla i klimaticky dobrá zima pro řízení, ale pochopitel­ně při nižších cenách více lidí preferuje individuál­ní dopravu,“dodal Loula.

Dopravní statistiky za první tři měsíce letošního roku tak potvrzují, že se tuzemské ekonomice daří. Výrazně totiž roste nákladní doprava – jak na železnici, tak především na silnici. Kamiony letos za první tři měsíce převezly o desetinu více zboží než před rokem.

Lidé po letech přesedají z veřejné dopravy zpátky do aut. Spotřeba pohonných hmot díky tomu roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia