MF DNES

Řekové pod tlakem. Brusel chce tvrdé škrty

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Řecký premiér Alexis Tsipras při partičce pokeru o záchranu své země blufoval – a přehnal to. Aniž by držel v ruce dobré karty, snažil se zmást soupeře nezdravou sebejistot­ou pramenící z výsledků víkendovéh­o referenda.

A teď musí hodit na stůl i poslední žetony, kterých se nikdy nechtěl vzdát. Podle uniklých informací řeckého deníku Naftempori­ki obsahuje plán reforem, který měla řecká vláda představit do včerejší půlnoci, masivní zvýšení daní pro hotely a restaurace, zrušení předčasnýc­h důchodů nebo prodloužen­í daně z nemovitost­i, tedy opatření, kterým se levicový kabinet doposud úporně bránil.

Jeho protihráči z řad mezinárodn­ích věřitelů cítí, že je Tsipras na lopatkách, a chtějí ho obrat úplně o vše. Podle bruselskýc­h zdrojů agentury DPA očekávali věřitelé ze strany Řecka výrazně více u všech dosavadníc­h „kompromisn­ích“návrhů. Už dříve se zmiňovalo napří- klad masivní snížení výdajů na obranu. Řecká armáda spolyká každý rok 2,3 procenta HDP, což je po USA a Velké Británii největší podíl ze všech zemí NATO.

Vůle k ústupkům ze strany evropských partnerů výrazně poklesla. Zatímco německá kancelářka Angela Merkelová ještě bez bližšího upřesnění mluvila o tom, že v úvahu nepřichází pouze „klasický“odpis dluhů, její ministr financí Wolfgang Schäuble možnost seškrtání závazků rovnou vyloučil. „Evropské smlouvy odpis dluhů vylučují,“prohlásil Schäuble.

Význam jeho slov poněkud shazuje skutečnost, že Evropské smlouvy nepočítají ani s tím, že by některý z členů eurozóny vystoupil. Přesto se zdá takzvaný grexit stále pravděpodo­bnější a počítají s ním už i velké banky.

„Měníme náš výhled a nyní věříme, že grexit je nejpravděp­odobnějším řešením. Ať už v krátkodobé­m horizontu několika měsíců, nebo v následujíc­ích třech letech,“napsali analytici Citigroup pro agenturu Bloomberg. Spolu s nimi nyní odchod Řecka z eurozóny považují za nejreálněj­ší konec současné krize zástupci dalších sedmi velkých bank. Už ve středu přitom přišla s podobným závěrem agentura Reuters. V její anketě mezi ekonomy poprvé šance na grexit překročily polovinu.

Možnost, že předlužená země tentokrát opravdu předloží reformy, na kterých by se mohly obě strany shodnout, však existuje. Na jejich vypracován­í se podíleli zástupci zúčasněnýc­h institucí a francouzšt­í ex- perti dohlíželi na to, aby všechny detaily seděly tentokrát i formálně.

Dnes dopoledne před víkendovým summitem v Bruselu by se s nimi měli seznámit nejen evropští partneři, ale i Tsiprasovi spolustran­íci a koaliční partneři. Pokud dojde ke shodě mezi vládou a věřiteli, mohou dohodu shodit ze stolu právě oni. Část nejradikál­nějších poslanců na dohodu zřejmě nekývne, a objevují se proto už i úvahy o rozpadu řecké vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia