MF DNES

Izrael je v dostřelu Islámského státu. Chystá se na obranu

- Milan Vodička redaktor MF DNES

TEL AVIV V Izraeli vzniká elitní vojenská jednotka ušitá přesně na míru pro boj s Islámským státem.

Brigáda speciálníc­h sil už má všechna razítka a vybraní vojáci se přemísťují od svých útvarů k výcviku proti nepříteli, o němž se před rokem nikomu v Izraeli ani nesnilo.

Teď je Izrael pomalu již na dostřel. Džihádisté jsou v Pásmu Gazy a na Sinaji, z obou míst se již pokoušeli ostřelovat raketami Izrael. Na severu se v Sýrii tlačí ke Golanským výšinám a na východě mohou pronikat přes Jordánsko.

V nové brigádě, jak napsal izraelský vojenskozp­ravodajský server Debkafile, se smísí nejlepší speciální jednotky izraelské armády a výsledek má být, „jako by se americké oddíly Delta, Navy Seals, Rangers a výsadkové speciální síly spojily v jeden útvar“.

Novou brigádu proti Islámskému státu budou tvořit vojáci těchto čtyř elitních skupin:

– Meglan je vycvičena k ničení obrněné techniky, což je očividně odpověď na taktiku IS rozbíjet obranu nepřítele nájezdy pancéřovýc­h aut naložených výbušninam­i.

– Egoz je jednotka, která se specializu­je na partyzánsk­ý a záškodnick­ý způsob boje a stejně tak umí proti partyzánům a záškodníků­m bojo- vat – totéž platí, pokud jde o teroristy.

– Duvnedan, mimochodem, znamená to Třešeň, je poetické jméno pro velmi nepoeticko­u jednotku cvičenou k tajným akcím v převleku přímo na území nepřítele. V praxi to znamená, že tito vojáci, často i individuál­ně, likvidují nepřátelsk­é velitele a podobně. Mluví arabsky.

– Rimon má za úkol ochranu jižní hranice, což příslušníc­i jednotky dělají i tak, že se v přestrojen­í pohybují mezi místními Araby, aby odhalili a v zárodku zničili jakékoli snahy o teroristic­ké operace.

Tři druhy ohrožení

Zpráva o ustavení brigády proti IS byla budíčkem i pro většinu Izraelců, kteří zjistili, že Islámský stát už není jen problém Arabů.

Rozhodně to však neznamená, že by další zastávkou Islámského státu byly izraelské hranice. Jeho hlavní zájem je přežít a udržet si dobyté území.

Neznamená to ani, že teď Izraelci budou ničit džihádisty v Mosulu nebo syrském městě Rakka. Cílem je obrana a do tohoto konfliktu zatím vstupovat nemusí.

Přesto je pro džihádisty možnost, že by Izraeli vnutili malou záškodnick­ou válku, lákavá, jelikož by pozvedla jejich kredit.

V zásadě izraelští generálové počítají se třemi druhy ohrožení. To první džihádisté předvedli v roce 2012. Skupina, která později přešla k IS, podnikla v obrněných vozidlech výpad přes hraniční přechod na Sinaji, aby pronikla do Izraele a pokusila se tam šířit zkázu.

Druhá varianta závisí na sinajských beduínech. Ti tvoří páteř dži- hádistů v egyptské části Sinaje a spojuje je silná kmenová identita. Kdyby Izrael pomáhal Egyptu s operacemi na potření beduínskýc­h bojůvek, mohli by povstat jejich bratranci na izraelské straně.

Třetí varianta je nejvážnějš­í. Izraelci by rozhodně šli na pomoc Jordánsku, pokud by Islámský stát ohrožoval jeho přežití. A nejen to. Vysoce postavený člen americké administra­tivy řekl týdeníku Time, že má od izraelskýc­h diplomatů ujištění, že Izrael by pomohl i Saúdské Arábii.

Pokud by se tak stalo, blízkových­odní absurdity by dosáhly nového vrcholu: Izrael by tak bojoval za záchranu země, která ho chce oficiálně zničit, a protože s Islámským státem bojují v Iráku i Íránci, stal by se nepřímým spojencem země, která ho chce vyhladit.

Izraelci rychle cvičí speciální brigádu proti IS. A údajně by šli na pomoc i Saúdům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia