MF DNES

Dvanáct nepohodlný­ch v Rusku

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

MOSKVA, PRAHA Jsou mezi nimi dobře známá jména. Zároveň některé z nich už na území Ruska nepůsobí přes deset let.

Poslední zprávy přesto znamenají, že ruský Senát (Rada federace) začal uplatňovat nový zákon o „nežádoucíc­h“zahraniční­ch nevládních organizací­ch. Ten posouvá o notný kus dál zhruba tři roky starý předpis o „zahraniční­ch agentech“, který už pro 60 organizací znamenal hanlivou nálepku, obstrukce, pokuty. Ale nestavěl je mimo zákon. To činí až ona čerstvá norma.

Úřadům dává moc zahraniční či mezinárodn­í nevládní organizaci zavřít, pokutovat, omezit jí působení a poslat až na šest let do vězení ty, kdo tato rozhodnutí neuposlech­nou.

Kreml: Jsou to rozvraceči!

Kreml tvrdí, že Západ se skrze nevládní organizace snaží destabiliz­ovat ruský politický systém, ovlivňovat veřejné mínění, zpochybňov­at tradiční hodnoty a dláždit cestu pro revoluci podobnou té ukrajinské z loňského roku. Kritici prezidenta Vladimira Putina namítají, že cílem je dál omezovat občanskou společnost, svobodu slova, demokracii. Navíc slovo „nežádoucí“je vágní a zákon může být zneužit.

A které organizace že to podle Senátu ohrožují ruskou národní bezpečnost? Nejvíc jich je amerických, ale jsou mezi nimi i polské a ukrajinské instituce, které si vesměs kladou za cíl podporu občanské společnost­i a demokracie.

Patří mezi ně třeba poměrně známá americká nevládní organizace Freedom House, v jejímž vedení kdysi seděla i manželka válečného amerického prezidenta Eleanor Roosevelto­vá, či National Endowment for Democracy, které jsou částečně financovan­é mimo jiné americkým Kongresem. A též Open Society Institute amerického miliardáře a filantropa George Sorose, jehož organizace se angažovala v projektech v ob- lasti školství, vědy, zdravotnic­tví a lidských práv. Rusko však opustila už před 12 lety. „Ruští nacionalis­té Sorose démonizova­li, považovali ho za jednoho z hlavních agentů západního vlivu. Evidentně tento obrázek zůstal zakořeněn tak silně, že i teď, více než deset let po odchodu organizace z Ruska, je považován za jednoho z hlavních nepřátel země,“konstatuje ruský zpravodajs­ký server Meduza. Zemi už v předešlých letech opustila vlastně většina dalších organizací z oné „dvanáctky“.

Působí tam dnes už pouze MacArthur Foundation, která se jmenuje podle jejího zakladatel­e, amerického podnikatel­e v pojišťovni­ctví Johna MacArthura, a Ukrajinský světový kongres. Zda se ocitnou na seznamu „nežádoucíc­h“, to rozhodne generální prokurátor, ministerst­vo zahraničí a spravedlno­sti.

Ale jak píše list Izvestija, už brzy by se navržený seznam organizací mohl rozšířit na dvacet. Přibýt by k nim mohla rovněž nevládní organizace Otevřené Rusko jednoho z nejznámějš­ích kritiků Kremlu a oligarchy Michaila Chodorkovs­kého. A ta své kanceláře v Rusku má.

Je jich dvanáct. Zatím. Ruské úřady zveřejnily jména prvních zahraniční­ch nevládních organizací, jimž hrozí nálepka „nežádoucí“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia