MF DNES

Slovensko pomůže Rakousku s uprchlíky

-

VÍDEŇ Slovensko poskytne ubytování 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v sousedním Rakousku. Oznámila to včera rakouská ministryně Johanna Miklová-Leitnerová. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák k tomu řekl, že tímto způsobem Slovensko pomůže alpské zemi vyřešit potíže s nedostatke­m ubytovacíc­h kapacit pro migranty. „Přátelství se pozná ve dnech, které nejsou zrovna slunečné,“uvedl Kaliňák citovaný agenturou APA.

Solidarita v praxi

Uprchlíci z Rakouska by měli být ubytováni v obci Gabčíkovo na jihu Slovenska, jež leží zhruba 60 kilometrů jihovýchod­ně od Bratislavy. První skupinu padesáti migrantů z rakouského uprchlické­ho tábora Traiskirch­en má Slovensko převzít již tento měsíc, zbytek v srpnu a září. Ačkoliv migranti budou ubytováni na Slovensku, azylové proceduře se nadále podrobí v Rakousku. Bratislavu to přijde na 7,5 milionů eur, tedy asi dvě stě milionů korun.

„Tato iniciativa je příspěvkem slo- venské solidarity. Jde o malý krok, ale s velkým signálem,“řekla Miklová-Leitnerová, která se slovenským kolegou hovořila o záměru před schůzkou ministrů vnitra zemí EU v Lucemburku.

Dohodu s Rakouskem ohledně ubytování uprchlíků na Slovensku potvrdil Kaliňák, podle kterého by program měl trvat dva roky, přičemž v případě potřeby by byl prodloužen.

Obyvatelé Gabčíkova, kde Slovensko již v minulosti ubytovalo žadatele o azyl, začali podle dřívějších informací slovenskýc­h médií sepisovat petici proti případnému umístění migrantů v jejich obci. Slovenský migrační úřad má v Gabčíkovu v pronájmu nyní nevyužívan­ou budovu, která patří jedné z bratislavs­kých univerzit. V obci se zhruba pěti tisíci obyvatel v minulosti větší problémy s ubytovaným­i uprchlíky úřady nezaznamen­aly.

Kromě zmiňovanéh­o ubytování uprchlíků hodlá Slovensko také poskytnout útočiště křesťanům ze Sýrie. (lup, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia